Міхал Мартинюк (фортепіано) Жанр: авторська музика з елементами традиційного американського джазу і свіжими тенденціями сучасної європейської музики

Цілісність смаку і стилю, ритму і груву, джазових стандартів і свіжих тенденцій сучасної європейської музики – у концертні зірки джазової сцени Польщі та Нової Зеландії Міхала Мартинюка! Неординарний і вражаючий джазовий піаніст та композитор Міхал Мартинюк народився у Щецині (Польща), проте останні 10 років прожив у Новій Зеландії, де навчався джазу в Оклендському університеті та грав з відомими новозеландськими та австралійськими музикантами, як Льюїс МакКаллум, Тама Вайпара, Sola Rosa, Batucada Sound Maschine та багатьма іншими.
Був учасником колективу відомого новозеландського саксофоніста Натана Гейнса (Nathan Haines) та з успіхом виступав на Java Jazz Festival-2017 у Джакарті.
Будучи різностороннім музикантом, Міхал Мартинюк став одним із найактивніших творців музичної сцени Нової Зеландії.
У співпраці з провідними виконавцями Окленда він записав неординарний джазово-електронний альбом «After «OURS ODYSSEY », а, коли повернувся до рідної Польщі, відчув: прийшов час втілити в життя ще одну мрію – випустити у світ альбом на 100 відсотків джазу!
У травні 2018 року Міхал Мартинюк здобув друге місце на престижному джазовому конкурсі «Made In New York», де презентував власні композиції зі свого альбому «Nothing To Prove», який записав на польській студії Cavatina. Судді конкурсу, джазові легенди Ренді Брекер, Джон Патітуччі і Франциско Мела, були настільки зачаровані його творами, що приєдналися до Міхала на сцені під час фіналу концерту.
Альбом Міхала Мартинюка «Nothing To Prove» у середині серпня 2018 року випущено польським лейблом SJ Records за участю найвидатніших представників молодого польського джазу Якуба Сковронскі (саксофон), Якуба Мізерацкі (гітара), Бартека Хойнацкі (контрабас) і Якуба Губза (ударні). Спеціальними гостями стали новозеландські музиканти Мігель Фуентес і Тама Вайпара.
«Це гарний і рухливий альбом з чудовими композиціями і грою усіх! Все дуже добре продумано і зібрано разом!» - говорить про «Nothing To Prove» легендарний трубач і суддя джазового конкурсу «Made In New York» Ренді Брекер.
«Міхал створив альбом красивої, повної багатих нюансів, гри з чудовими виступами і композиціями, які дійсно сяють!» – відзначає відомий музикант та продюсер Натан Хейнс.
«Міхал завоював міцну репутацію в музичній індустрії з його унікальним підходом до живого виконання музики та композиції. Він представляє наступне покоління музикантів, які намагаються побудувати щось захоплююче, що відображає традиції через креативність та співпрацю», - говорить про музиканта керівник джазових досліджень Оклендського університету Рон Самсом.
У авторській музиці Міхала Мартинюка відчутний вплив Пета Метіні та Лайла Мейза. Хоча на відміну від колористичного, атмосферного Мейза, Мартинюк насамперед цінує ритм, грув. Він віддає перевагу ритмам бразильського походження. Його композиціям властива простота мелодій, а у своїх імпровізаціях він переважно йде від груву, від повторюваних ритмічних фігур, навколо яких плете тонке мереживо своїх прекрасних імпровізацій.
Альбом Міхала Мартинюка «Nothing To Prove» зараз доступний на CD та в обмеженому тиражі на вінілі, а вже 22 вересня о 21.00 наживо у всій красі буде представлений глядачам ХХІІ міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018!
Не пропустіть!

 

 

 

 

 

 

 

CLAIRE PARSONS // DUO (Люксембург-Ізраїль) Жанр: романтичний world jazz
Склад: Клер Парсонс (вокал, клавішні), Еран Хар Евен (гітара)

Джазовий колорит Люксембургу й Ізраїлю у емоційному і надзвичайно чуттєвому концерті CLAIRE PARSONS // DUO!
Розкішний вокал, віртуозна гітара і магія їхнього сплетіння! Нескінченно прекрасного і заворожливого!
CLAIRE PARSONS // DUO – міжнародний проект відомої джазової співачки та композитора Клер Парсонс з Люксембургу та одного з кращих джазових гітаристів Ізраїлю й зірки голландської джазової сцени Ерана Хар Евена.
Вони – сучасні джазові генії, які зі своїми численними проектами виступають по всьому світу.
Зустрівшись, Клер та Еран вирішили створити дует, у якому контрастні голоси вокалу й гітари поєднуються у оригінальних композиціях, які презентують всю красу й свіже дихання сучасної джазової музики.
Кожен з музикантів привносить своє унікальне бачення та стиль у музику, яку вони творять разом.
На концертах дует за мить створює дуже інтимну й особливу атмосферу, у якій панує гармонія і безмежна краса: експресія й віртуозність, класичні традиції і сучасні чарівні мелодії – все у неповторній рівновазі!
Клер Парсонс, крім того, що є відомою люксембурзькою джазовою співачкою, як композитор, пише прекрасні пісні та є педагогом з вокалу.
Світ музики полонив її у дуже ранньому віці: вже у 5 років Клер почала грати на класичному фортепіано в Консерваторії Люксембургу. Пізніше вивчала класичну й електричну гітару, класичний і джазовий вокал, джаз-фортепіано.
У 2008 році завдяки своїм учителям Марку Мангену і Девіду Лейтеру захопилася джазом, яким продовжила займатися у музичній школі Echternach. У 2017 році Клер отримала ступінь бакалавра з джазового вокалу у Королівській консерваторії в Брюсселі, який вивчала під керівництвом всесвітньовідомого бельгійського джазового співака Девіда Лінкса й інших знаменитих учителів, таких як Дідерик Вісселс і Стефан Галланд.
У 2017 році Клер стала вокальним джазовим та поп-викладачем музичної школи в Діфферданжі, а у 2018 році приєдналася до вокальної тренерської групи Rockhab's Rocklab Sessions. Клер Парсонс має декілька власних колективів : Claire Parsons // Duo //// Quartet ///// Quintet, Tadpole Evolution, Aishinka, Them Lights, deläb Orchästra. Активно співпрацюючи з провідними сучасними джазовими музикантами, співачка постійно виступає на престижних європейських фестивалях, серед яких Dockville Festival, Jazz à Verviers, Zikametz Festival, Брюссельський джазовий марафон, фестиваль Crosscurrents, джазовий фестиваль d'albertville та багато інших.
Еран Хар Евен – відомий ізраїльський гітарист, композитор та педагог, який зараз проживає в Амстердамі.
З моменту його переїзду в Нідерланди у 2006 році Еран став провідною фігурою голландської джазової сцени.
Він багато записується та грає з кращими джазовими музикантами в місцевих і міжнародних колах. Серед них такі відомі музиканти, як Бенні Голсон, Терелл Стафорд, Девід Фрідман, Хармен Фране, Йоріс Рулофс, Гілад Хексельман, Джаспер Блом, Пол Беларді, Брати Ле Боеф, Сюзанна Альт, Джамал Томас та багато інших.
Еран Хар Евен – фронтмен та лідер багатьох яскравих музичних колективів, один з яких - «EvenSanne» цього року став номінантом The Edison Award — найстарішої і найпрестижнішої музичної премії Нідерландів.
Еран Хар Евен неодноразово виступав на Гамбурзькому джазовому фестивалі, North Sea Jazz Festival у Роттердамі, Amsterdam Jazz Festival, Manchester Jazz Festival (Великобританія), Swing In The Wind (Швейцарія), Jazz By The Pool (Італія), Goa Jazz festival (Індія), JazzAhead та InJazz (Німеччина) та багато інших.
У 2012 році Еран отримав ступінь магістра Консерваторії в Амстердамі (Cva).
З 2009 року є постійним викладачем Консерваторії в Амстердамі, навчаючи нове покоління починаючих джазових та поп-музикантів.
Крім того, Еран є запрошеним викладачем у музичних школах та на джазових семінарах по всьому світу, зокрема, у Справжній музичній школі (Мумбаї, Індія), Ventspils Groove (Латвія), Вищій школі мистецтв ім. Тельми Еллін і музичній школі ім. Рімона (Ізраїль), Латвійській музичній академії, Music Academy International (Франція) й ін.
Поряд з викладанням і виконанням Еран присвячує свій час дослідженням: він розробив методичну книгу про застосування поліфонії на гітарі - це одна з перших практичних книг, написаних з даної теми у джазі.
- Моя книга присвячена розширенню звучання гітари через мелодію й гармонію, використання різних методів і підходів, які пов'язані із застосуванням поліфонії на гітарі, - зазначає Еран. - Гітара по своїй природі є інструментом захоплення, тому менш очевидно поводитися з нею за допомогою декількох незалежних мелодій. Музикант повинен тренувати руку, щоб використовувати дві руки, застосовуючи динаміку, різну деревину, звук й іноді, здавалося б, неможливі аплікатури.
Коли грає, Еран Хар Евен постійно комбінує різні стилі й жанри. Його унікальний стиль гри й композиції представлений на численних CD та DVD записах .
Композиції у його виконанні завжди розумно і красиво збалансовані.
Маючи неординарну манеру й подачу, Еран Хар Евен завжди відчуває чуттєвість моменту.
Про свою музику він говорить: - Для мене музика - це як бесіда. У моїх творах я порівнюю мелодію моїх пісень із темою розмови... Сольний розділ - це те, де відбувається обговорення.
Не пропустіть концерт CLAIRE PARSONS // DUO у суботу, 22 вересня, о 17.30 на VINNYTSIA JAZZFEST-2018! Прекрасний дует Клер Парсонс та Ерана Хар Евена подарує вам безмежжя гармонійного й звукового багатства, вразить романтичним world jazz’ом із дійсно дуже творчим і свіжим підходом!

 

 

 

 

Lithuanian Trombone Project & Loreta Sungailiene (Литва) Жанр: синтез народної, джазової музики та ф’южну
Склад: Лорета Сунгайлене (вокал), Вітаутас Пілібавічюс (тромбон), Ремігіюс Гумуляускас (тромбон), Томас Карка (альт і тенор тромбони), Паулюс Батвініс (тромбон), Адріус Стасюліс (базовий тромбон), Робертас Вільчинскас (ударні).

На міжнародному фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST 2018 Литва представляє унікальний музичний проект професійного квінтету тромбонів, перкусіоніста Робертаса Вільчинскаса і народної співачки Лорети Сунгайлене.
Цей сміливий творчий експеримент вийшов на сцену вперше у 2016 році під час джазового фестивалю Birstonas (у той час квінтет тромбону виконував джазовий вокаліст Girmante Vaitkute), а оскільки відомий фольклорист приєднався до групи на початку 2018 року, проект розширився новими музичними настроями і композиціями, а також залучив ще більшу увагу від поціновувачів джазу й сучасного фольклору.
Восени цього року група проведе концерти в різних містах Литви, а також готується до виступів у престижних залах Вільнюса.
Засновник й ініціатор Lithuanian Trombone Project & Loreta Sungailiene - віртуоз тромбонів і композитор багатьох пісень Вітаутас Пілібавічюс. Його імпровізації і прекрасні твори відомі у всій Європі.
Він багато співпрацює з відомими класичними і джазовими артистами Литовського державного симфонічного оркестру, Литовського національного театру опери та балету й лауреатами різноманітних міжнародних конкурсів. Зокрема, з Ремігіюсом Гумілюускасом, Паулюсом Батвінісом, Томасом Карка і Адріусом Стасюлісом. Лорета Сунгайлене – прекрасна співачка, етномузикознавець і ведуча телешоу, відома дослідниця народних пісень та учасниця багатьох народних проектів («Folksokas», «Sutartints party», «ZAP.4 elementai», тощо). Вона завжди залюбки підтримує креативні пропозиції музичних професіоналів.
Lithuanian Trombone Project – дуже особливий для неї,адже саме Лорета сприяла розробці цього проекту.
- Я запропонувала улюблені народні пісні Вітаутасу Пілібавічюсу, а потім дивилася й слухала, як вони видозмінюються, як влаштовані. Композиція однієї з найкрасивіших пісень-самогітів «Pjuove lonkuoj seina» була створена у день святкування 100-річчя відновлення держави, 16 лютого цього року.
До програми проекту входять литовські народні пісні про родину, роботу й війну.
У різних регіонах Литви по-своєму проявляються чутлива поезія, цікаві мелодії, сучасна джазова гармонія і автентичний стиль, які зливаються з бездоганними музичними інтерпретаціями. - Композиції у цьому проекті різноманітні з погляду їх стилістики й настрою. Це синтез народної, джазової музики та ф’южну, - відзначає Вітаутас Пілібавічюс. – На додачу до космополітизму, типового для литовських джазових патріархів і сучасних музикантів, ми намагаємося доповнити джазову музику, відкриту для всіх культур світу, елементами й виразними засобами литовської народної музики. Ми вносимо свій внесок у створення і продовження сучасних литовських джазових традицій. Я думаю, ми стаємо більш цікавими світовий аудиторії, створюючи і граючи саме таку музику.
Проект литовського тромбону і Лорети Сунгайлене – це ще один сучасний погляд на фольклор, а також на нову сторінку в історії литовського тромбону.
Учасники проекту Лорета Сунгайлене (вокал) - етномузикознавець, народна співачка, учасник національних і міжнародних проектів, а також переможець декількох конкурсів. Є фахівцем з нематеріальної культурної спадщини в Національному центрі культури Литви і на Литовському національному телерадіомовленні й телебаченні. Очолює Вільнюський фольклорного ансамбль «Virvytе». Вітаутас Пілібавічюс (тромбон) - ініціатор проекту, музикант, диригент і композитор, відомий у Литві і за кордоном виконавець джазу та сучасної музики, учасник національних і міжнародних проектів, а також переможець декількох конкурсів.
Ремігіюс Гумуляускас (тромбон) - музикант Литовського державного симфонічного оркестру, учасник національних і міжнародних проектів, а також переможець декількох конкурсів. Томас Карка (альт і тенор тромбони) - виконавець, педагог, концертмейстер груп тромбонів Симфонічного оркестру Литовського національного оперного театру і балету та Kaunas City Symphony Orchestra, член різних мідних груп духових інструментів, а також переможець декількох міжнародних і національних конкурсів. Паулюс Батвініс (тромбон) - музикант Литовського державного симфонічного оркестру і симфонічного оркестру Литовського національного оперного театру і балету, член різних мідних духових оркестрів і лауреат декількох міжнародних і національних конкурсів.
Адріус Стасюліс (базовий тромбон) - музикант Симфонічного оркестру Литовського національного оперного театру і балету, педагог-методист музичної школи Bronius Jonu?as і Консерваторії Юзаса Таллат-Келпша, член різних мідних груп духових інструментів і переможець декількох національних конкурсів, Робертас Вільчинскас (ударні) - музикант, працює з Литовським державним симфонічним оркестром, Представницьким оркестром Ветерського оркестру Міністерства внутрішніх справ Литовської Республіки і такими групами, як «Giunter percussion», «Blues makers», «Saules laikrodis», «Green bridge band», «Boom style» та багатьма іншими.
Відкрийте красу литовської джазової музики на концерті Lithuanian Trombone Project & Loreta Sungailiene 23 вересня о 17.30 на VINNYTSIA JAZZFEST-2018!

 

 

 

 

HG FunkTronic (Південна Корея)
Жанр: K-Jazz – яскраве поєднання джазу, електронної музики і хіп-хопу.
Склад: Хонг Гі Кім (ударні), Браян Шин (труба, звукові ефекти), Хюнпіл Шин (саксофон), Бюнгхул Ан (бас), Хаянг Кім (клавіші, вокодер), DJ Hunter.

Вперше в історії не тільки VINNYTSIA JAZZFEST, а й усіх джазових фестивалів України – концерт джазових зірок з Південної Кореї!
Півтора року перемовин, подачі грантів і за підтримки Міністерства культури Кореї та Південнокорейських авіаліній сучасні й запальні музиканти ТОПової джаз-групи HG FunkTronic вперше їдуть в Україну!
HG FunkTronic – сучасний джазовий колектив, у якому класичні джазові інструменти: саксофон, труба й ударні - уживаються з бас-гітарою, вокодером і діджейським пультом.
HG FunkTronic на чолі з лідером – знаменитим барабанщиком Хонг Гі Кімом – представляють світу танцювальний K-Jazz – яскраве поєднання джазу, електронної музики і хіп-хопу.
Свій власний стиль джазу група створила у 2015 році, коли представила світу альбом з красномовною назвою «READY FOR CHANGE».
Альбом було номіновано як один з найкращих джазових альбомів у Кореї, а головну композицію «Way up east» разом з музикантами HG FunkTronic записав відомий корейський репер «A-Tlas».
Одразу після виходу альбому група з вибуховим успіхом виступила у театрі «Veloso». Відтоді HG FunkTronic – одна з найпопулярніших джазових груп Південної Кореї.
Їхній щільний графік розписаний наперед, а за плечима – виступи на найпрестижніших фестивалях країн Північної Азії, включаючи Гонконгський міжнародний джазовий фестиваль, Daegu International Jazz Festival (Південна Корея), Музичний фестиваль Beishan в Чжухаї (Китай), Міжнародний джазовий фестиваль Джарасум (Південна Корея), Джазовий фестиваль в Баодині (Китай), JAZZKOREA FESTIVAL (Німеччина) та багато інших.
Критики й фани називають творчість HG FunkTronic «джазом майбутнього».
Харизматичні й готові до креативних експериментів, музиканти HG FunkTronic вражають майстерною грою, запальними ритмами і своєю шаленою енергетикою.
Лідер колективу – знаменитий корейський барабанщик Хонг Гі Кім.
Він народився у Сеулі (Південна Корея) у 1980 році. Грати і створювати перші музичні перформанси навчився у церкві. По закінченні консерваторії, граючи госпел, джаз та фанк, працював з багатьма колективами й оркестрами джазової і поп-сцени, у теле- і радіошоу та над створенням музики для кіно. Після військової служби, де, до речі, також грав у біг-бенді, військовому оркестрі та влаштовував барабанні перформанси, переїхав до Амстердама і з 2004 року навчався в Амстердамській консерваторії, де отримав ступінь бакалавра.
У 2008 році у Державному університеті Нью-Йорка S.U.N.Y Purchaes College coservatory of music навчався у чудового педагога й барабанщика Джона Рілі.
У 2009 році закінчив магістратуру в ArtEZ School of Music у Нідерландах.
Ще під час навчання Хонг Гі Кім грав та гастролював з музикантами з Англії, Нідерландів, Греції, Німеччини, Іспанії, Австрії й США.
Як результат – як лідер записав свій перший компакт-диск «Hong Gie Kim & The European Connection», який у 2009 році випустив один з найбільших голландських лейблів «Maxanter Records». Зараз Хонг Гі Кім працює на факультеті Soong-Sil Conservatory of Music, у Мистецькому коледжі Сеула, Dong-Deok University, Університеті Сео-Кеонга та Університеті Бек-Сік у якості професора. Як запрошений музикант, продовжує співпрацю і записи спільних CD з багатьма музикантами, зокрема, з Нідерландів і Бразилії.
Його нагороди: Korea Music Award за «Найкращий кроссовер і джазовий альбом» - «Point of Contact» та номінація «Кращий джазовий барабанщик Кореї» джазового журналу «Jazz People». Грав на фестивалях: Malaysia Penang Island Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Seoul Jazz Festival, Jarasum Int’l Jazz Festival, Jea-Cheon Int’l Music Movie Festival, Dae-Gu Int’l Jazz Festival, Chilpo Int’l Jazz Festival, Seoul Art Center Jazz Festa, Golmok Jazz Festa, Bukchon Music Festival та багатьох інших.
Хонг Гі Кім та його запальна група HG FunkTronic вже 23 вересня о 18.00 чекатимуть вас на VINNYTSIA JAZZFEST-2018!
Музиканти зіграють свої найкращі композиції і занурять всіх у фантастичну атмосферу непередбачуваного корейського джазу!
Не пропустіть!