Мистецтво польського джазового плакату знову у Вінниці

19 вересня о 17.00 в галереї Центру сучасного мистецтва «АртШик» відкриють другу виставку польського джазового плакату, приурочену до 18-го Вінницького джазового фестивалю Vinnytsia Jazzfest - 2013, який вже багато років задає тон культурним подіям осені в нашому місті.

 

Це продовження експозиції, що була продемонстрована вінничанам рівно рік тому. На відкритті виставки буде можливість поспілкуватись з колекціонером плакатів з Польщі Кшиштофом Дидо, чия колекція нараховує близько трьох тисяч плакатів польських графіків, живописців, дизайнерів, які він збирав довгі роки. З усієї колекції близько трьох десятків плакатів – джазові. Минулого разу була показана лише частина з них. Зараз можна буде побачити ще більше цікавих та різноманітних за стилістикою плакатів. Виставку організував Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля за підтримки Польського інституту у Києві та Генерального консульства республіки Польща у Вінниці.

Польща без перебільшення є головною джазовою країною Європи. Саме в Польщі у другій половині XX століття склалася абсолютно самобутня школа джазу, що ввібрала в себе найкраще з афро-американського та європейського музичного матеріалу та національні традиції польської музичної школи. Джаз та плакат... У сучасній польській культурі їх становлення і розвиток відбувались паралельно. При перших же ознаках хрущовської відлиги польський джаз вибирається з підпілля - влаштовуються джаз-фестивалі, виходять журнали про джаз. У той час не було у Європі фестивалів подібних славетним варшавському Jazz Jamboree та вроцлавському Jazz nad Odra. Їх афіші сьогодні є легендарною колекційною цінністю.

Володар унікальної галереї плакату почав збирати афіші ще в дитинстві. Останні роки, пропагуючи улюблене мистецтво, Кшиштоф Дидо возить вибране зі своєї колекції по всьому світу. Його плакати вже побачила майже вся Європа, Канада, США, Китай, Австралія. Кілька десятків яскравих джазових плакатів є можливість побачити і вінничанам.