ПРЕС-РЕЛІЗ 2013

м. Вінниця
пл. Театральна, 15
зала ВОДТРК «ВІНТЕРА»

XVIII фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST - 2013»

ПРЕС-РЕЛІЗ

21-22 вересня 2013 року Вінниця знову перетвориться на джазову столицю України. Саме у ці дні пройдуть концерти XVIII-го фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST 2013».

Глядачі побачать і почують виступи зірок світової джазової сцени з 11 країн світу. А за традицією Україну та Вінницю представлятиме муніципальний джазовий оркестр «ВінБенд». Організатори щороку намагаються представити джаз у всьому його розмаїтті напрямків, у виконанні музикантів з багатьох куточків світу. На XVIII-му фестивалі гратимуть джазмени з Німеччини, Польщі, Швейцарії, Румунії, Італії, Австрії, Іспанії, Канади, Індії, США, Росії та України.

За традицією, яку було започатковано у 2011 році, обидва фестивальні дні розпочнуться під звуки проекту “Джаз де Парі” на площі Театральній, в якому братимуть участь переможці третього всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців «JUNIOR JAZZ», фінал якого відбудеться на передодні фестивалю. Нові лауреати, молоді джазові виконавці, просто неба додадуть драйву та шаленої енергетики у вуличне життя нашого міста, закликаючи до фестивального розмаїття.

У першому ж фестивальному концерті слухачі почують два європейських тріо: австрійсько-німецьке -Роланда Неффе з проектом «VIBES BEYOND» у незвичному складі вібрафон, маримба, контрабас та ударні і швейцарське - Романа Тулея – в якому головна роль відводиться королю джазової музики - роялю. Традіційний добротний європейський джаз поєднає в собі класичну основу та яскраву джазову імпровізацію, яка в своєму розвитку доходить до справжнього авангарду. Треба зазначити що лідери обох проектів спромоглися стати справжніми відкриттям в своїх країнах.

Наступний концерт – для прихильників польського та італійського джазу, з його відданістю класиці та особливому ліризму. Прозвучить соло піаніста-віртуоза Куби Станкевича (Польща). Він виконає імпровізації на теми іменитого польського піаніста і композитора Войцеха Кіляра, який писав музику до фільмів Романа Поланського, Кшиштофа Зануссі, Анджея Вайди, Френсіса Форда Копполи. А завершить перший день справжнє яскраве шоу – виступ ексцентричного музично-театрального квартету італійців на чолі з Даріо Пінеллі, який прославився на джазових сценах Нью-Йорку запальним циганським джазом (gypsy jazz або джаз-мануш). Неприборкані ритми та впізнаванні мелодії, які є характерними рисами стилю музики італійців створюють веселий настрій та бажання слухати і слухати далі…

А далі буде.

Другий день фестивалю, також, розпочнеться з проекту “Джаз де Парі” на площі Театральній у виконанні молодих артистів – вінничан, які вже спробували свої сили в проекті «Джазовий переполох», мають досвід сольних виступів та багатий список перемог на різних конкурсах та фестивалях.

Муніципальний джазовий оркестр «ВінБенд» (художній керівник та диригент - заслужений артист України Валерій Новосад) з новою програмою «Vocal Star Jazz» продовжить другий день фестивалю і за традицією представляє Україну. Попурі з відомих джазових стандартів виконають солісти оркестру у супроводі оновленого складу музикантів.

А далі знову два тріо. Саме німецькі музиканти змогли об’єднати представників з різних куточків нашої земної кулі, щоб подарувати вінницької публіці інтелектуальний, але романтичний, дуже сучасний джаз. Колектив під керівництвом Бенедикта Янеля - завзяті експериментатори та імпровізатори – піаніст з Німеччини, басист з Іспанії та ударник з Канади – які зуміють заворожити вінницького слухача своєю добре збалансованою, емоційною та оригінальною музикою.

Другий колектив – це дещиця екзотики, без якої було б прісно. На сцені у позі лотоса розташуються два індуси та німець, які запропонують всім зануритись у дивний ф’южн, неординарне та барвисте поєднання індійських автентичних інструментів та європейської гітари, індійських мотивів та експресії джазу. Чудернацька подвійна скрипка, табла та електрогітара, а ще буддійська філософія ненасильства, яку проголошено у назві колективу – Ahimsa... Виступ такого неординарного тріо безсумнівно викличе інтерес у слухачів.

На завершення свята джазу у Вінниці, мега-зірки світового рівня – ще одне тріо – колектив на чолі з російським барабанщиком Олегом Бутманом, у складі О. Бутман – ударні, Н. Смирнова – фортепіано та Г. Зайцев – контрабас, підготували проект із спеціально запрошеною дівою, талановитою джазовою співачкою із США, Лізою Генрі. Вона – переможниця Міжнародного конкурсу джазового вокалу та офіційний Посол джазу у Африці. Ліза Генрі не один раз виходила на сцену разом з найвидатнішими джазменами сучасності, а на фестивалі виконуватиме джазові стандарти та оригінальні композиції.

Позитивні та незабутні враження від різноманітної програми вінницького джазового фестивалю слухачам та глядачам гарантовано!

Як і в минулих роках, збереглася співпраця з генеральним телевізійним партнером фестивалю – Вінницькою обласною державною телерадіокомпанією «ВІНТЕРА». Всі концерти будуть відзняті та показані в ефірі телеканалу ВДТ в рамках проекту «ДЖАЗОВИЙ ТИЖДЕНЬ».

Напередодні фестивалю в галереї «АРТ-ШИК» відкриється друга виставка джазового плакату Кшиштофа Дідо (Польща).

Продовжиться співпраця з авторським ательє Людмили Квєтної, яке підготувало новий одяг та образи ведучих фестивалю. Минулого року глядачі фестивалю відмітили, що кожен створений наряд відрізняється вишуканістю і новизною, а кожен новий образ розкриває дизайнера як творчу особистість, і додає фестивалю шарму.

Вдруге, напередодні та під час проведення фестивалю, відбудеться акція «Джазові сніданки в гіпермаркеті ГРОШ». Багато сюрпризів чекає на тих, хто буде мати бажання поснідати в незвичній атмосфері. Готуються спеціальні пропозиції від наших партнерів: ВАТ «Володарка» та ресторану «ТІФЛІС» у вигляді знижок на придбання товарів та послуг від 5 до 10%.

Вперше, для зручності глядачів, організаторами, разом з вінницьким науково-виробничим підприємством «Спільна справа», в тестовому режимі, розроблена і запроваджується в експлуатацію інтернет система бронювання запрошень на концерти фестивалю. В-майбутньому, організатори планують перейти на електронну форму квитка та безготівкові розрахунки за допомогою платіжних систем і банківських карт.

Довідка: Науково-виробниче підприємство « Спільна Справа», засноване науковцями Вінницького національного технічного університету, працює на ринку високих технологій більше десяти років і виконує наукові – технічні розробки в області інформаційних технологій для провідних фірм світу.

В «Спільній Справі » працює більше десяти докторів та кандидатів наук, багато інженерівпрограмістів, аспірантів та студентів. Фірма співпрацює з провідними IT- компаніями США, Німеччини,Великобританії та Ізраїлю і з високою якістю виконує розробки комп’ютерних систем в різних областях людської діяльності: фінансова сфера, електронна комерція, соціальні мережі, передавання відеоінформації, програмування для мобільних пристроїв та ін.

Більш докладно: www.sprava.net; тел..+380432531677

Як завжди, організатори в непростий час зуміли не лише зберегти чітку форму проведення і високий міжнародний статус фестивалю, але і дотримались головних принципів проведення «VINNYTSIA JAZZFEST - 2013» - демократичність та загальнодоступність.

З 27-го серпня замовити квитки можна за телефоном 690-025 або самостійно забронювати через електронну систему замовлень на сайті фестивалю www.jazz.vn.ua.

Організатори фестивалю:
Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля;
Центр концертних та фестивальних програм м. Вінниці

За підтримки:
Обласної державної адміністрації
Вінницької міської ради

Партнери фестивалю:
Австрійський культурний форум в Україні
Уряд федеральної землі Штирія (Австрія)
Посольство Італії в Україні
Польський інститут в Києві
Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці
Вінницьке обласне товариство «Україна-Росія»
Швейцарський фонд «Про Гельвеція» (Швейцарія)