Прес реліз 2017


ХХI-го «фартового» міжнародного фестивалю«VINNYTSIA JAZZFEST - 2017»23-24 вересня 2017 року

23-24 вересня Вінниця живите у ритмі джазу!
Підтримуючи звання осінньої джазової столиці України, цього року міжнародний джазовий фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST-2017» вражатиме легендарними іменами, виступами найвідоміших джаз-бендів світу, новим проектом – «КіноДжаз», величезною кількістю сюрпризів і навіть світовими прем’єрами!
Презентуючи все шалене жанрове розмаїття сучасного джазу, вінницький фестиваль, що є найстарішим в Україні!, не зрадить незмінним традиціям.
Музика виключно найвищого ґатунку, професійний живий звук, довершена організація і зірковий склад учасників.
XXI джазовий фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST - 2017» пройде під гаслом «фартовий»!
Адже зустрічати світових легенд і нові яскраві зірки джазу – це дійсно неабияка удача!
Тим паче, що цього року під час кожного концерту вона буде подвійною!
Прийшовши на один концерт, глядачі отримають одразу два виступи, адже вся концертна програма побудована з великих блоків.
Загалом під час двох днів «VINNYTSIA JAZZFEST - 2017» у концертній залі Філії НCТУ «Вінницька регіональна дирекція ВІНТЕРА» (вул. Театральна, 15) вінничани та гості міста будуть насолоджуватися музикою 8 найбільш знаних та оригінальних джазових колективів світу.
- Куди приводять мрії! – звучить девіз Мережі чудових турагентств «МЕР-КА-БА» - нашого цьогорічного генерального партнера телевізійної трансляції, що традиційно відбудеться на телеканалі «ВІНТЕРА». Цього року на нашому фестивалі мрії приведуть шанувальників джазу до незабутньої музичної мандрівки, - інтригує продюсер «VINNYTSIA JAZZFEST», заслужена артистка України Ірина Френкель. – Спершу всі разом ми пізнаємо, як особливо звучить джаз у сучасній Україні, потім будемо насолоджуватися європейською якістю джазу Литви, Люксембургу, Франції, Німеччини, Норвегії, Австрії та Словаччини. І символічно фінішуємо у США – країні, де, власне, і народився джаз.
- У жанровому розмаїтті цьогорічна програма не менш символічна, - відзначає директор фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - Джаз-ф’южн, етно-джаз і world music, авторський джаз і суцільна імпровізація, експериментальний джаз на межі класики, електроніки, панку та металу, класичний скандинавський джаз та справжній американський «чорний свінг». І навіть більше - цього року на фестивалі можна буде почути інтригуючу «музику сучасних залізниць та урбаністичних лінощів»! Разом з нашими чудовими артистами ми дійсно приготували чимало сюрпризів!

Сюрпризи концертної програми
8 кращих джазових колективів із 9 країн світу для вінницького джазового фестивалю готують особливі концертні програми – все те найкраще, що мають, і що промовисто характеризує безмежність джазу шаленого і стрімкого XXI століття.

Відкриє фестиваль 23 вересня о 17.30 незвичайний і особливий український етно-джаз проект «KoloYolo». Їхня музика – справжня магія, яка нікого не залишає байдужим! У руках цих «чарівників» традиційна українська бандура, зливаючись з потужними ритмами барабанів і заворожливим співом гітари, доводить, що етно і джаз не просто сумісні, а створені один для одного. Найсучасніша інтерпретація українського традиційного інструменту вражає і полонить серця миттєво!

Поки на сцені будуть змінюватись інструменти, глядачі матимуть хвилинку, аби перевести подих перед зустріччю із легендами Литви – Тріо Володимира Тарасова, які заграють у другому відділенні першого концертного блоку.
Культовий радянський барабанщик і справжня глиба сучасного джазу Європи Володимир Тарасов у Вінниці заграє разом з провідними імпровізаторами Литви: саксофоністом Людасом Моцкунасом та басистом Євгеніюсом Каневічюсом. Не зраджуючи головному правилу свого колективу – НІКОЛИ! не домовлятись про те, що гратимуть на концерті – Тріо Володимира Тарасова приголомшить усіх найвищою імпровізацією та фірмовим авторським джазом.

23 вересня о 21.00 зірками вечірнього концертного блоку стануть сучасні джазові експериментатори - джаз-ф’южн Квартет Мішеля Майса із Люксембургу, Франції та Німеччини, а у другому відділенні – неординарний мюнхенський проект DAS HOBOS.
Квартет Мішеля Майса здивує міксом стандартних композицій із звуковими ефектами та електронними технологіями, поєднанням класики із електронікою, панком та металом.

А унікальний німецький проект DAS HOBOS вперше у Вінниці заграє «музику сучасних залізниць та урбаністичних лінощів». Саме так затяті мандрівники визначають свій незвичайний стиль. Раз на рік учасники Тріо DAS HOBOS відправляються ненадовго пожити у старих залізничних вагонах, побродити між коліями і, надихнувшись перестуком коліс, з одного дубля записати черговий альбом на міксі блюзу і фолку.
- Цьогорічний фестиваль можна назвати парадом професури, адже всі лідери колективів-учасників мають професорські звання у області джазової музики, - відзначає Ірина Френкель. – Зокрема, джаз у Арктичному університеті Норвегії (UiT) та Університеті Агдер викладає найкращий піаніст Норвегії Ян Гуннар Хофф, який своїм сольним концертом відкриє другий день фестивалю.

24 вересня о 17.30 маестро Ян Гуннар Хофф презентує вінничанам класичний скандинавський джаз у всій красі. Кожним доторком до клавіш роялю Ян Гуннар Хофф поєднує у собі мелодійну чуттєвість і спритність Лейла Мейса та Чік Корея, вражаючи першокласним злиттям суміші пристрасної, високоенергетичної та елегантної музики.
У другому відділенні шанувальників якісних джазових стандартів чекає ще один сюрприз – яскравий і потужний авторський класичний джаз від австрійсько-словацького Тріо Йорга Ляйхтфріда. Від Посольства Австрії в Україні Тріо Йорга Ляйхтфріда отримали грант на створення джазових творів спеціально для вінницького джазового фестивалю! Тож готуйтеся до світових прем’єр!
Фінішує фестиваль концертами одразу двох яскравих хедлайнерів, які у Вінниці заграють на особисте запрошення голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія та голови Вінницької міської ради Сергія Моргунова.

24 вересня о 21.00 у 1-му відділенні шаленим танцювальним настроєм усіх будуть заряджати безбашні парижани – проект BATUNGA & The SUBPRIMES. Класичні труби і саксофони у цьому французькому колективі уживаються із екзотичними банджо і сузафоном, а кожен концерт перетворюється на незабутню подорож по континенту афро-фанку, замішаного з енергійним джаз-роком та істинно новоорлеанською ейфорією мідних духових інструментів. Одразу попереджаємо: всеохоплююча ейфорія буде така, що всидіти на місці вдасться не багатьом!..
А от у другому відділенні фінального блоку цьогорічного фестивалю у глядачів «VINNYTSIA JAZZFEST-2017» буде унікальна можливість почути справжній «чорний» джаз у виконанні кращого піаніста сучасності, культового і легендарного Сайруса Честната! Феєрверк віртуозності і задушевна лірика, госпел і блюз, потужний свінг і вигадливі афро-кубинські ритми – все це пролунає спеціально для вінничан і гостей міста у новій програмі Тріо Сайруса Честната із США!

Протягом 6 тижнів - проект «КіноДжаз»
«Родзинкою» «VINNYTSIA JAZZFEST-2017» стане новий проект «КіноДжаз», завдяки якому Вінниця буде жити у ритмі джазу протягом шести тижнів, що передують фестивалю.
Починаючи з 19 серпня, у гостях офіційного кавового партнера фестивалю-2017 – кав’ярні «ЧОРНА КІШКА, БІЛИЙ КІТ» - мело- та кіноманів чекають покази найкращих стрічок про джаз, культових джазових музикантів та найяскравіших моментів минулорічних фестивалів «VINNYTSIA JAZZFEST».
І все – абсолютно безкоштовно під відкритим небом!
Щосереди о 21.00 на площі біля Універмагу (пл. Гагаріна, 2) до уваги глядачів одразу дві серії нашумілого серіалу «Джаз». У своєму епохальному документальному серіалі режисер Кен Бернс показав бурхливу і драматичну історію розвитку джазу. Вийшовши на екрани у 2001 році, серіал спричинив справжній фурор і новий джазовий бум у США. Серіал «Джаз» знімався шість років і обійшовся у 13 мільйонів доларів, ставши найдорожчим документальним фільмом в історії. Чудові, часто унікальні записи зірок світової величини - Біллі Холідей, Елли Фітцжеральд, Луї Армстронга, оркестрів Дюка Еллінгтона і Гленна Міллера. У серіал увійшло 75 інтерв'ю, близько 500 музичних фрагментів, 2400 фотографій і понад 2000 фрагментів архівних кінозйомок, частина яких до цього ніколи не демонструвалася.
Щосуботи о 21.00 у кінотеатрі під відкритим небом кав’ярні «ЧОРНА КІШКА, БІЛИЙ КІТ» вінничани зможуть побачити відео найкращих минулорічних концертів вінницького джазового фестивалю, а також найпотужніші художні стрічки, присвячені джазовій культурі:
* яскравий і колоритний ретро-фільм Роберта Олтмена «Канзас-Сіті» (1996) про епоху джазу і гангстерів у Америці, брехню на виборах, Джина Харлоу і чоловіків у капелюхах. Символічно, що у фільмі одну з ролей виконав цьогорічний хедлайнер джазового фестивалю - Сайрус Честнат!
* Дивовижний фільм «Рей» (2004) Тейлора Хекфорда – емоційна й глибока біографічна картина про одного з найвизначніших музикантів всіх часів і народів Рея Чарльза, що завоювала одразу два «Оскари» і була знята на основі автобіографії музиканта «Брат Рей» (одне з прізвиськ Рея Чарльза).
* Зворушлива біографічна стрічка «Птаха» (1988) Клінта Іствуда про непросту долю легендарного саксофоніста Чарлі Паркера, його внутрішню боротьбу, труднощі у кар'єрі, досягненнях і пристрастях до наркотиків, через що музикант прожив усього 35 років.
* Захоплююча біографічна кінострічка «Історія Гленна Міллера» (1954) Ентоні Манна про найяскравішого керівника джазового оркестру XX століття Гленна Міллера. Як відомо, музикант прожив недовге життя, загинув у авіакатастрофі, але події, які розверталися у його долі й кар'єрі, залишили слід у серцях людей по всьому світу.

* Гостра і захоплююча музична психологічна драма «Одержимість» (2014)  Деміена Шазелла. Завоювала головний приз фестивалю «Санденс», «Золотий глобус», три «Оскари» і три премії BAFTA. Історія про професійне становлення обдарованого юного барабанщика, який потрапляє в оркестр найбільш успішного, талановитого, але й безжалісного джазового диригента. Неймовірні протиріччя, гранична напруга і нескінченна внутрішня боротьба в душі музиканта приковує увагу до самого кінця.
* Весела музична комедія «Серенада сонячної долини» (1941) Брюса Хамберстоуна, у якій героїня Соні Хені у складі оркестру Гленна Міллера відправляється у Сонячну долину. Кумедні пригоди, комедійні ситуації й чудові композиції Гленна Міллера лягли в основу цієї стрічки, яка заслужила три номінації на «Оскар» і визнана однією з кращих музичних картин в історії кінокомпанії 20th Century Fox і всього жанру. Багато композицій з фільму здобули шалену популярність і стали класикою джазового свінгу.

- Продумуючи програму XXI-го джазового фестивалю у Вінниці, ми постаралися відобразити все розмаїття мистецтва XXI століття. А це, в першу чергу, мультикультурність! Поєднання різних видів мистецтва – від музики до кіно і танців, та яскраве сплетіння жанрів – від експериментального джазу до етно- і ф’южну, - відзначає Ірина Френкель. – Але попри всі сучасні технології й експерименти у XXI столітті ми, як ніколи, відчуваємо потребу збереження свого коріння, традицій і класики. Саме тому, презентуючи всі сучасні новаторські тенденції джазу, ми акцентуємо увагу на тому, що у кожній з них присутній відгук невмирущої класики.
- Номерний порядок нашого фестивалю – магічне і найщасливіше число 21, що складається із трьох сімок. Віримо, що магічна гра цифр всім нам принесе удачу! – говорить Павло Третьяков. - Фестиваль офіційно оголошуємо фартовим! Запрошуємо всіх стати його частинкою і послухати джаз на фарт! Гарантуємо: у ці дні, 23-24 вересня, у Вінниці все буде джаз!

Концерти ХХІ міжнародного фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST-2017» відбуватимуться 23-24 вересня у концертній залі Філії НCТУ «Вінницька регіональна дирекція ВІНТЕРА» (вул. Театральна, 15).
Інформаційний центр фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST-2017», де можна придбати квитки і отримати максимально вичерпну інформацію про всі концерти фестивалю, розпочинає свою роботу 18 серпня у Вінницькій  обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73).
Інфо-центр працюватиме щодня з 10.00 до 19.00, без вихідних.
Телефон фестивалю: (0432) 690 – 025.

Як і минулого року, джазомани зможуть придбати мультиквиток, що буде перепусткою на всі концерти фестивалю.
Також окремо можна придбати квиток на будь-який із бажаних концертів.
ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! До 9 і 16 вересня діятимуть спеціальні акційні ціни на квитки:
до 9 вересня - знижки до 43% на всі концерти фестивалю;

до 16 вересня - знижки до 21% на всі концерти фестивалю.

Придбати квитки онлайн можна на офіційному сайті фестивалю www.jazz.vn.ua та на сайті bilet.vn.ua.
Також квитки продаються у касах Вінниці: у ТСК «Магігранд» (10.00-21.00), ТЦ «Петроцентр» (10.00–20.00), театрі імені Садовського (13.00-19.00), Вінницькій обласній філармонії (13.00-18.30), Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва (10.00-19.00).

За новинами фестивалю слідкуйте на офіційному сайті www.jazz.vn.ua.
Офіційна група фестивалю у Facebook - https://www.facebook.com/groups/jazzvest/

Головний організатор ХХІ міжнародного джазового фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST-2017» - Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля.
Фестиваль проходить за підтримки Міністерства культури України, Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради.
Генеральний телевізійний партнер - Філія НСТУ «Вінницька регіональна дирекція ВІНТЕРА».
Генеральний партнер телевізійної трансляції:  Мережа чудових турагентств «МЕР-КА-БА».
« МЕР-КА-БА» - Куди приводять мрії!
Офіційний кавовий партнер фестивалю - кав’ярня «ЧОРНА КІШКА, БІЛИЙ КІТ».
Співорганізатори: Вінницька обласна філармонія, Центр концертних і фестивальних програм, «Афіша Вінниці», компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ».
Іноземні партнери фестивалю: Посольство США в Україні, Посольство республіки Німеччина в Україні, Посольство королівства Норвегія в Україні, Посольство республіки Литва в Україні
За підтримки: Баварський дім в Одесі, Гете інститут в Україні,  Литовський культурний інститут в Україні, Австрійський культурний форум, агенція music:LX.
Генеральний інформаційний партнер – RIA.
Cтиль фестивалю від Авторського ательє Людмили Квєтної.
Приймає готель «Франція».
Медіа-партнери:
телеканал «ВІТА», телеканал «Еверест», телеканал «Вінниччина», радіо «Місто над Бугом», радіо «Ера FM», газета «33 канал», газета «Місто», «Газета по-українськи», журнал «Свадьба года», журнал «Країна», 20minut.ua, myvin.com.ua, vinnitsaok.com.ua, vindaily.info, vezha.vn.ua, vlasno.info, vinnitsa.info, i-vin.info, vinbazar.com, vip.vn.ua, likebb.com, moemisto.ua.


Продюсер фестивалю – радник Міністра культури України, заслужена артистка України Ірина Френкель.
Директор фестивалю – заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.

З питань акредитації ЗМІ варто звертатись до прес-секретаря фестивалю Валентини Кирильчук, моб.: (096)314-51-55, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.