Прес реліз 2012

22-23 вересня 2012 р.,
м.Вінниця
пл. Театральна, 15
зала ВОДТРК «ВІНТЕРА»

XVII фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST - 2012»

ПРЕС-РЕЛІЗ

22-23 вересня 2012 року Вінниця знову перетвориться на джазову столицю України. Саме у ці дні пройдуть концерти XVII-го фестивалю "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці", який відтепер має назву  «VINNYTSIA JAZZFEST».

Кожного року фестиваль отримує другу — неофіційну назву. Так XVII-й умовно має назву «БА! Знайомі обличчя!» Глядачі побачать і почують виступи давніх друзів Вінниці – зірок світового джазу: проект The Shin (Грузія - Іспанія), Георга Брейншмідта (Австрія)в складі тріо Brein Cafe, Андрія Кондакова (Росія) і Джессі Джонс (США), квінтет Збіґнева Намисловського та багато інших. Вінницька частина буде представлена відомими музикантами Оксаною Славною і квартету Романа Кульматицького.
За традицією, яка започаткована у 2011 році, обидва дні розпочнуться під звуки проекту “Джаз де Парі”, в якому візьмуть участь переможці другого всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців, фінал якого відбудеться на передодні фестивалю, нашого відомого Муніципального джазового оркестру «ВінБенд» та гостей фестивалю.
За географією, XVII фестиваль охоплює 13 країн світу. Організатори продовжили мульти-географічну формулу побудови фестивальних виступів. Так, на XVII-му гратимуть музиканти з Польщі, Грузії, Іспанії, Швеції, Італії,Швейцарії, ПАР, Австрії, Болгарії, Франції, Росії, США і України.
Вперше на фестивалі виконавці з Південої Африки. Це - темна конячка фестивалю - а точніше вокальний квартет “Soweto Entsha Vocal” а капела, який здивує і сподобається усім любителям вокального джазу. Музиканти отримали визнання під час виступу на церемонії відкриття Кубка Світу з футболу. Їх програма відрізняється від інших африканських музичних шоу тим, що у ній майстерно поєднані вокальні західні поп-елементи та африканські національні традиції. Стиль де все співає, все танцює - від  сучасного R & B шарму до хвилюючого духу древніх племен... Їх спів вишуканий а музика зачаровує щирістю і тембральною глибиною.
Традиційно на фестивалі буде представлено польський джаз. Цього року його представить квінтет Збіґнева Намисловського. Він є одним з небагатьох джазових музикантів, які культивують культурні традиції своєї країни. Його зацікавленість польським фольклором відома далеко за межами Польщі. Адже його композиції — це мікс джазу і фольку.
Відкриття фестивалю принесе позитивний заряд почуттів. Адже ж на сцені презентуючи нову програму - наші старі знайомі, які «порвали концертну залу на XI фестивалі». "Інструментальний театр" The Shin  це звук музичної зустрічі  Грузії зі світом. У музиці The Shin зустрічаються грузинський стиль вокальної піротехніки, складна поліфонія та інструментальна віртуозність та джаз розсіяння, фанк і ф'южн, фламенко, Равель і Шакті. Як це звучить? Складно, дивно, драйвово. Цього разу у складі проекту Хав'єр Паксаріно, який  вважається одним з кращих саксофоністів Іспанії.
В перший день фестивалю (22.09.2012р.) відбудуться дві фестивальні прем'єри. Спочатку на сцену вийде тріо Густава Лундгрена. Він є одним з найвідоміших джазових гітаристів Швеції. В його творчому доробку понад 45 CD, з яких 7 - сольні альбоми.
Згодом вінничани почують ще одне тріо - композитора і піаніста, нової зірки італійського джазу Кекко Форнареллі. Цього року музиканти вирушили у Європейське турне зі своїм новим альбомом ”RoomofMirrors”. Їх називають романтиками від джазу. І в рамках цієї категорії працюють професійно та оригінально.
Проект VEIN (Швейцарія) — це ще одна прем'єра фестивалю. До тріо увійшли Міхаель Арбенц (piano), Томас Ленц (bass), Флоріан Арбенц (drums).  Міхаель Арбенц виступав зі всесвітньо відомими музикантами: Greg Osby, Wolfgang Puschnig, Glenn Ferris, Muneer B.Fennell, Kent Carter, Matthieu, Marc Johnson. З 2008 року Майкл Арбенц викладає в Університеті музики в Люцерні. Флоріан Арбенц в якості ведучого музиканта гастролює, концертує і записує диски з Kirk Lightsey, Greg Osby, Glenn Ferris, Wolfgang Puschnig, Bennie Maupin, Matthieu Michel, Dave Liebman та іншими. У 2000 році Флоріан Арбенц отримав нагороду в області Європейської культури за «внесок у розвиток джазової та класичної музики.
Фестивальну програму другого дня (23.09.2012) розпочнуть вінничани — співачка та композитор Оксана Славна і квартет Романа Кульматицького (труба, флюгельгорн). Цей колектив, до якого, також, увійшли Олександр Хорєв (ударні), Костянтин Самойлюк-Яковський (контрабас, бас-гітара), Юрій Кондрицький (клавішні) працює з січня 2012 року. У ньому  об'єдналися вже відомі вінницькі музиканти, які паралельно працюють і в інших проектах. Оксана Славна (вокал) – народилася та виросла на Закарпатті, але творчо розкрила себе саме у Вінниці. Успішно виступає на різноманітних конкурсах як автор та виконавиця. Лауреат Премії Кабінету Міністрів України.  2011 р. – дипломант конкурсу “Castrocaro” (Італія).
До проекту «BREINS CAFE» (Австрія - Франція - Болгарія) увійшли Маріо Форте (скрипаль), Антон Дончев     (піаніст), Георг Брейншмідт (контрабас). Георг Брейншмідт – зірка світового джазу, який неодноразово презентував проекти у Вінниці із Аркадіем Шилклопером, Аллегре Кореа.  Якісна драйвова музика-віртуозна майстерна гра – це риси, які притаманні Георгу. Його партнер Маріо Форте випустив свій перший альбом «Tribute Walkin '» У 2010 році, де він диригував симфонічним оркестром. У 2011 році Маріо Форте став професором відділення джазу та ансамблевої гри у Вищій музичній школі в Лозанні (Швейцарія). Антон Дончев піаніст, композитор, аранжувальник. У 1985 році він заснував відомий джазовий проект "Акустична версія". Його перший виступ на європейській музичній сцені був удостоєний Гран-прі на джазовому конкурсі в Бельгії.
А завершить програму фестивалю – на прохання глядачів  – дует двох світових зірок - Андрія Кондакова (клавір, Росія) і Джессі Джонса-молодшого (саксофон, флейта, США), адже їх виступ на ХІ фестивалі спільно з молодими вінницькими музикантами залишив яскраві позитивні відчуття і незабутні враження.
Збереглася співпраця з генеральним телевізійним партнером фестивалю – Вінницькою обласною державною телерадіокомпанією «ВІНТЕРА».
В рамках проведеного організаторами ребрендінгу фестивалю відбулись деякі зміни. Так одяг та образи ведучих фестивалю створювалися майстрами авторського ательє Людмили Квєтної. Кожен створений нею наряд відрізняється вишуканістю і новизною, і кожен новий образ розкриває дизайнера як творчу особистість, а фестивалю додає шарму.
Також у рамках XVII джазового фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST - 2012” в галереї «Арт Шик» за підтримки Польського інституту в Києве та Консульства республіки Польща в Вінниці  вперше в Україні відбудеться Виставка Польського Джазового Плакату, яку презентує відомий колекціонер, представник Галереї Плакату з Кракова пан Кшиштоф Дидо
Як завжди організатори в цей непростий час зуміли не лише зберегти чітку форму проведення і високий міжнародний статус фестивалю, але і дотримались головних принципів проведення «VINNYTSIA JAZZFEST - 2012» - демократичність та загальнодоступність.
 З 28-го серпня замовити квитки можна за телефоном 690-025.
Детальна інформація на сайті фестивалю www.jazz.vn.ua.

Організатори фестивалю:
Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля;
Вінницька обласна філармонія
Центр концертних та фестивальних програм

За підтримки:
 Голови Вінницької обласної державної адміністрації Миколи Джиги;
 Голови Вінницької міської ради Володимира Гройсмана;


Партнери фестивалю:
місія ОБСЄ в Молдові
Австрійський культурний форум в Україні
Посольство США в Україні
Польський інститут в Києві

Посольство Швеції в Молдові
Генеральне Консульство республіки Польща у Вінниці
Швейцарский фонд «Про Гельвеція» (Цюрих, Швейцарія)
Товариство «Росія – Україна»
Регіональний центр сучасного мистецтва - галерея «АРТ ШИК»

Спонсори:
Генеральний спонсор - мережа гіпермаркетів «Грош»
Генеральний музичний партнер «Ямаха» представництво у Києві «ДЖАЗ КЛУБ»
Генеральний інформаційний партнер – ТРК «ВІНТЕРА» (канал ВДТ, радіо «Хвиля»);
Джазовий стиль ведучих від Людмили Квєтної

фестиваль проходить:
За підтримки «Клубу шанувальників високої музики»:
«Шик и блиск», «Аграна-фрут», «Сперко Україна» , Puglia Sounds (Італія), продюсерська агенція «Артістас» (Іспанія)
Гостинно приймає готель «Поділля»
Туристичні партнери «Укрінвінтур» та «Вінницятурист»

 

 

Завантажити Прес-реліз