Прес реліз 2021

Восени Вінниця вже у 25-й раз стане джазовою столицею України!

XXV Міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST святкує срібний ювілей та запрошує всіх шанувальників джазу у незабутній «Джазовий порт»!

Новаторська концепція, виняткові проєкти і ексклюзивні концерти кращих джазменів України та світу!

З 1 по 3 жовтня на ювілейному VINNYTSIA JAZZFEST-2021 будуть надзвичайні враження!

* Вперше за 25 років проведення концерти найстарішого джазового фестивалю незалежної України пройдуть на території знакового і символічного місця, що поєднує Вінницю зі всім світом -  у Вінницькому аеропорту.

* 1 жовтня на грандіозному відкритті ювілейного VINNYTSIA JAZZFEST-2021 глядачі побачать культовий бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» литовських постановників та кращих артистів Національної оперети України.

* 2-3 жовтня з ексклюзивними концертними програмами виступлять кращі українські джазові музиканти, всесвітньовідомі джазмени зі Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю та Польщі і перший Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд!

* Особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу» - у короткометражних фільмах, унікальній фотовиставці та виданні, що вийде українською та англійською мовами, вперше буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України. Партнери проєкту: Український інститут, Український центр культурних досліджень та Jazzography in UA.

Готуйте серця до фантастичних емоцій! На VINNYTSIA JAZZFEST-2021 ВСЕ БУДЕ ДЖАЗ!

Фестиваль реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.

За особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

За підтримки Вінницької міської ради та Вінницької обласної державної адміністрації.

Головний організатор – ГО «Інститут культурної політики».

Співорганізатори - Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля, комунальне підприємство «Вінницький аеропорт», «Центр концертних та фестивальних програм», Вінницький обласний центр культури та мистецтв «Щедрик».

Про «Джазовий порт» і концерти фестивалю

— Срібний VINNYTSIA JAZZFEST має підназву «Джазовий порт». Така гра слів: «порт» — «портал», тобто — перенесення у часі, — розповідає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Починаючи з 1991 року, кожні п’ять років в Україні були ознаменовані появою нових гучних імен та джазових колективів. Тож під час «Джазового порту» VINNYTSIA JAZZFEST-2021 всі разом ми зможемо відкрити портал часу і згадати, як все було! Кожен день фестивалю буде присвячений «п’ятирічці» Незалежної України із виступами найкращих українських джазових артистів, які є ключовими представниками саме тієї епохи.

2-3 жовтня на VINNYTSIA JAZZFEST-2021 виступлять кращі з кращих:

* «Гордість України» зі світовою славою – неповторний вокальний бенд «ManSound» (Україна)

* Дивовижна LAURA MARTI (Україна) і культовий секстет  «Джаз in KYIV» на чолі з легендою українського джазу Олексієм Коганом

* Майстри етноджазу - яскрава Дана Винницька та джазовий гурт «Shockolad» (Україна - Польща)

* Тріо блискучого піаніста Олексія Петухова (Одеса, Україна) з новим проєктом «NORDIC ADVENTURE».

* Улюбленці публіки – запальний «Old Fashioned Band» (Україна) з програмою «The Best of Soul»

* Джазова надія України та світові легенди - перший Всеукраїнський сесійний молодіжний джазовий бенд (Україна) і зіркові солісти: жива легенда, єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рей Браун (США),  один із найкращих саксофоністів світу, маестро Роберт Анчиполовський (Ізраїль) і талановита співачка Оксана Славна (Вінниця, Україна).

Про мюзикл-відкриття, що вразить всю родину!

Окремим сюрпризом ювілейного VINNYTSIA JAZZFEST-2021 стане феєричне відкриття.

1 жовтня о 19.00 на сцені Вінницького театру імені Садовського пройде показ вражаючого бродвейського мюзиклу «Сімейка Аддамсів» Ендрю Ліппа у виконанні славетної Національної оперети України.

Улюблена історія мільйонів, магічна музика, виняткові декорації та оригінальні костюми, неймовірна кількість пісень, гумору і танцювальних постановок –  мюзикл «Сімейка Аддамсів» підкорює з перших сцен і з перших нот. А головне – створений саме для родинного перегляду!

На головній театральній премії України «Київська Пектораль-2019» саме мюзикл «Сімейка Аддамсів» виборов одразу дві перемоги – «краща музична вистава» і «краща жіноча роль» (заслужена артистка України Оксана Прасолова за роль Мортиції Аддамс).

Із дня прем’єри саме цей мюзикл залишається найбільш відвідуваною і найгучнішою виставою!

Над прем’єрою у Національній опереті України працювала литовська постановча група: режисер-постановник і кіноартист Кестутіс Стасіс Якштас,художник-постановник Гінтарас Макаревічус і балетмейстер-постановник Дайнюс Бервінгіс, а також знамениті українські митці: диригент-постановник вистави - народна артистка України Оксана Мадараш, режисер - Вікторія Стрейча, хормейстер-постановник –Сергій Нестерук.

Цікаво, що до прем’єри в Україні пан Кестутіс Стасіс Якштас ставив «Сімейку» у Каунаському державному драматичному театрі. Його вистава кожного разу проходить з аншлагами та збирає повну залу глядачів. Режисер впевнений, що глядачі VINNYTSIA JAZZFEST-2021 також закохаються у цей мюзикл.

– У Литві на мюзикл «Сімейка Аддамсів» купують не один і не два квитки. На нього, зазвичай, приходять родинами, адже це – родинна вистава. У ній є мораль і для дітей, і для дорослих. Малеча бачить щось своє, їхні батьки – зовсім інше. Але головне – що вистава нікого не залишає байдужими! – зазначає Кестутіс Стасіс Якштас. – Це відома історія, яка не втрачає своєї популярності, яку всі добре знають із серіалів та фільмів. Історія про родину, що з точки зору інших людей, живе не за тими законами як усі, але, насправді, правильно: з гідністю, повагою одне до одного, з любов’ю, дотримуючись обіцянок. Мюзикл нагадує, що головне у житті – це сім’я. І це дуже важливо та актуально у наш час, адже родини розпадаються через дрібниці, невеликі сварки, побутові розбіжності. Багато хто забуває, що варто шукати спільні рішення, прагнути порозуміння!

Розповідаючи про декорації, художник-постановник мюзиклу Гінтарас Макаревічус, додає:

– Ми намагалися створити контраст між світлими почуттями родини Аддамсів і темними «потойбічними» декораціями, підсилюючи драматичний ефект. В той самий час, сценічні рішення дуже динамічні, світло постійно змінюється і декорації не тиснуть однозначністю, а моделюють розвиток захоплюючих подій.

Про проєкт «Ретроспектива українського джазу»

Оскільки VINNYTSIA JAZZFEST є головним живим свідком становлення джазового ринку України, до 25-го ювілею міжнародного фестивалю організатори започаткували створення унікальної «Ретроспективи українського джазу».

У шести короткометражних фільмах, фотовиставці раритетних світлин, виданні «Ретроспектива українського джазу», що вийде українською та англійською мовами, вперше буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років Незалежності.

- Безмежно вдячні всім, хто долучився до нашого проєкту. Адже розвиток джазу України – це великий шлях і велика історія, - розповідає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - Згадуючи всі процеси, які відбувалися у 1990-х і 2000-х роках, ми побачимо, скільки з’являлося проєктів, джазових клубів, фестивалів. Не всі вони дожили до наших днів, але всі вплинули на створення джазового пулу, тієї джазової аури нашої країни, яка існує сьогодні .

- У липні  ми започаткували велику дослідницьку роботу, співпрацюючи з обласними державними адміністраціями України. Збираємо та обробляємо величезну кількість інформації, світлин та відео, які надають колеги-організатори джазових фестивалів та віддані шанувальники джазу, що зберегли неоціненні скарби - фото та матеріали від початку становлення джазу в Україні до сьогодні, – зазначає Ірина Френкель. – Важливість проєкту доводить те, що до проєкту приєднався Український інститут та Український центр культурних досліджень. Саме «Ретроспектива українського джазу» стане першою спробою охопити і розказати свою власну українську історію джазу.

Протягом вересня у рамках проєкту «Ретроспектива українського джазу» будуть опубліковані ексклюзивні інтерв’ю з ключовими гравцями джазового середовища України, а презентація результатів проєкту відбудеться безпосередньо на фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

Про «Джазові сніданки»

Четвертий рік поспіль у дні проведення VINNYTSIA JAZZFEST відбудуться «Джазові сніданки» - інноваційний культурно-освітній музичний коворкінг .

2-3 жовтня з 10.00 до 13.00 на «Джазових сніданках» під час невимушеного спілкування та ексклюзивних майстер-класів всі бажаючі дізнаються практичні рецепти успіху всіх зіркових учасників фестивалю.

Старт реєстрації на участь у «Джазових сніданках» розпочнеться в середині вересня.

Тож слідкуйте за всіма подіями фестивалю на офіційному сайті http://jazz.vn.ua

Про «Джазовий туризм Вінниччини»

Ставши сміливим експериментом і першим джазовим фестивалем, що вперше у незалежній Україні відбувся у 1996 році на Вінниччині, VINNYTSIA JAZZFEST надав поштовх розгерметизації пострадянського простору та зміни сприйняття джазової музики, яка мала багато радянських штампів щодо сприйняття.

Будучи єдиним в Україні фестивалем концертних джазових програм, VINNYTSIA JAZZFEST вже 25 років поспіль тримає найвищу професійну планку і є добре знаним не лише в Україні, а й за кордоном.

За роки проведення VINNYTSIA JAZZFEST героями фестивалю стали понад 800 провідних джазових музикантів із 37 країн світу!

VINNYTSIA JAZZFEST є головним культурним брендом Вінниці і ключовою мистецькою подію, завдяки якій навіть виникло таке поняття як «Джазовий туризм Вінниччини», адже щороку фестиваль відвідують туристи з усіх областей України і з-за кордону.

Заступник Вінницького міського голови Галина Якубович:

- Від імені Вінницького міського голови Сергія Моргунова – мера джазової столиці України – вітаю всіх знаменитих артистів і джазових шанувальників, які на початку жовтня приїдуть у Вінницю на VINNYTSIA JAZZFEST-2021! Це незмінна традиція, що осінь у нашому місті починається саме з джазових імпровізацій, тому ми часто говоримо, згадуючи про місто восени: «Золота осінь вінницького джазу».

Вінницька міська рада є багаторічним партнером міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST і всіляко сприяє розвитку проєкту: у 2008 році у місті було створено перший в Україні муніципальний джазовий біг-бенд, відкрито джазові класи, а 9 років поспіль відбувався Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на премії міського голови.

Враховуючи важливу освітню мету, ми підтримуємо таку важливу складову фестивалю, як «Джазові сніданки», створюючи тим самим умови для розвитку молодої генерації джазових музикантів. У мистецькому просторі Вінницької міської ради напередодні фестивалю відбуваються цікаві виставки: «Джазові емоції», «Джазовий плакат», які стали знаковим маркером та ідентифікують Вінниччину, як джазову столицю України.

Цьогорічний VINNYTSIA JAZZFEST-2021 переміг у грантовій програмі Українського культурного фонду та під назвою «Джазовий порт» реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» УКФ і Державного агентства розвитку туризму. Місце проведення фестивалю – Вінницький аеропорт - є символічним. Ми підкреслюємо те, що Вінниця – джазові ворота України, з яких розпочалася історія незалежного джазового фестивального руху, коли у 1996 році перші джазові імпровізації зламали радянські стереотипи сприйняття джазу в Україні. Джаз живе там, де йому лагідно і затишно! Сьогодні джазу подобається Вінниця, тому він у 25-й раз обирає наше місто, яскраво демонструючи ретроспективу розвитку українського джазового ринку за 30 років.

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук:

- Вінницький джазовий фестиваль – це історія мистецької Вінниці і джазової України. 30 років у вільній країні лунає вільна музика – джаз! Понад 15 років департамент культури Вінницької міської ради бере активну участь в організації міжнародної події. За ці роки зроблено багато для розвитку джазового мистецтва, зокрема: потужні конкурси молодих джазових виконавців на призи міського голови, джазові виставки, «Джаз де парі», мистецький проєкт «Джазові сніданки» і славетний міжнародний фестиваль , який є об’єднуючим ядром усіх цих складових.

Цього року, коли організатори фестивалю звернулись до нас з новою концепцією проведення ювілейного фестивалю, ми з радістю підтримали ідею «Джазовий порт», яка є символічною і має на меті підвести певну риску, презентуючи ретроспективу українського джазу за 30 років в контексті історії вінницького фестивалю, який є єдиним живим свідком становлення джазового ринку України.

Сьогодні я хочу звернутися до вінничан з проханням допомоги у зборі інформації про наш фестиваль, особливо - за період 1990-х років У багатьох з вас залишились програмки з перших фестивалів, газетні статті, світлини та інша інформація, яка допоможе зібрати повну історію Вінницького джазового руху. Наразі ми готуємо виставку «Джазові емоції Вінниччини», яка буде презентована напередодні фестивалю у мистецькому просторі Вінницької міської ради.

Начальниця управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації Ольга Дернова:

VINNYTSIA JAZZFEST – це культурний маркер Вінниччини. Вже багато років джазовий фестиваль  входить до календаря культурних подій області. Не кожен фестиваль в Україні має 25-річну історію і динамічно розвивається. Переживши всі «джазові імпровізації» у політиці, сьогодні фестиваль презентує новий формат, змінюючи місце проведення та концепт, даруючи можливість «мандрувати у часі», згадуючи яскраві сторінки своєї історії в контексті розвитку українського ринку джазового мистецтва.

Директор комунального підприємства «Вінницький аеропорт» Володимир Ніценко:

- Міжнародний джазовий фестиваль в аеропорту – це дуже символічно для Вінниці, тому що ми зможемо максимально гучно та яскраво нагадати всім поціновувачам джазової музики про сміливий експеримент, що вперше у незалежній Україні відбувся у 1996 році на Вінниччині, коли виникла необхідність розгерметизації пострадянського культурного простору і подолання стереотипів до джазової музики за радянських часів: «Сегодня ты играешь джаз, а завтра родину продашь». Перетворення терміналу аеропорту в джазовий хаб, зайвий раз доведе, що Вінниця – це джазові ворота України.

Організатори на партнери

XXV міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2021 реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.

За особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

За підтримки Вінницької міської ради

                           Вінницької обласної державної адміністрації.

Головний організатор – ГО «Інститут культурної політики».

Співорганізатори:  Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля

                                    комунальне підприємство «Вінницький аеропорт»

                                    Центр концертних та фестивальних програм

                                    Вінницький обласний центр культури та мистецтв «Щедрик».

Партнер фестивалю – «Афіша Вінниці»

Партнери проєкту «Ретроспектива Українського джазу»: Український центр культурних досліджень, Український інститут, Jazzography in UA.

Генеральний інформаційний партнер – «20 хвилин».

Гостинно вітає готель «Франція».

Cтиль ведучих фестивалю від Авторського ательє Людмили Квєтної.

Зачіски ведучих від Студії краси IND Beauty.

Медіа-партнери: телеканал «ВІТА», телеканал «Вінниччина», телеканал «UA: Вінниця», телеканал «Доба», радіо «Місто над Бугом», радіо «Такт», радіо «Лада», «Радіо Люкс», газета RIA, газета «Голос України», «Вінницька газета», газета «33 канал», журнал Ukrainian People (США), журнал «Persona TOP», «Афіша Вінниці - moemisto.ua, vezha.ua, «На Парижі», vinnytsianews.com, Depo.Вінниця, vinnitsa.info, vinnitsaok.com.ua, i-vin.info, Visit Vinnytsia, Vinnytsia.city, Vinnytsia PressPoint, vinbazar.com, vitatv.com.ua, misto.vn.ua, vlasno.info, ilikenews.com.ua, myvin.com.ua, vip.vn.ua, likeme.one, «Вінниця – довідник твого міста».

Контактна інформація

Офіційний сайт фестивалю:  http://jazz.vn.ua

Офіційна сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/vinnytsia.jazzfest

Instagram: https://www.instagram.com/vinnytsia.jazzfest

З питань акредитації

ЗМІ варто звертатись до прес-секретаря фестивалю Валентини Кирильчук, моб.: (096)314-51-55, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.