Прес реліз 2018

ХХII-го міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST - 2018 21-23 вересня 2018 року

Вражаючим і по-справжньому безмежним стане цьогорічний VINNYTSIA JAZZFEST-2018!

XXII-й Міжнародний джазовий фестиваль подарує подвійну порцію незабутніх та феєричних емоцій усім поціновувачам джазової музики, якісного звучання і непередбачуваних живих виступів!

Цьогоріч фестиваль триватиме три дні – 21-23 вересня.

Проте джазовий настрій пануватиме у Вінниці вже з середини вересня!

Адже крім основних концертів пройде чимало інших яскравих подій та заходів.

  • Сольні програми на фестивалі презентують 9 всесвітньовідомих колективів з 9 країн світу: Польщі, Нової Зеландії, Південної Кореї, Австрії, Люксембургу, Ізраїлю, Литви, Чехії та України.
  • З 14 вересня у холі Вінницької міської ради триватиме виставка польського джазового плакату   «Polish Independence Jazz Posters»  однієї з найбільших у світі колекцій - Dydo Poster Collection.
  • 20 вересня у концерт-холі «Моnt Blanc» відбудеться VII Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців.
  • 20 вересня о 20.00 у концерт-холі «Моnt Blanc» вперше ексклюзивна родзинка фестивалю - яскрава pre-party за участю зірки світового джазу, культового барабанщика Павєла Файта з Чехії!
  • Феєричним відкриттям VINNYTSIA JAZZFEST-2018 стане показ легендарного бродвейського мюзиклу «Sugar, або В джазі тільки дівчата!», що є безпрецедентною подією в історії джазового руху України. До цього жанр мюзиклу ще ніколи не був представлений на жодному українському джазовому фестивалі!
  • Ексклюзивно на VINNYTSIA JAZZFEST-2018 пройде прем’єра масштабного проекту «PIndependenceJazzNight», під час якого глядачів у залі чекатимуть ще й незабутні розіграші із головним призом – поїздкою до Польщі.

- VINNYTSIA JAZZFEST-2018 на 100 % виправдає своє цьогорічне гасло «вражаючий»! – переконана продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Зберігаючи багаторічні традиції нашого фестивалю, які з року в рік збирають у Вінниці джазоманів зі всієї України, ми водночас залюбки ламаємо стереотипи. Підготували різножанрову цікаву програму, яка буде презентована на трьох різних концертних майданчиках, що дасть змогу глядачам ще більше відчути, що музика свободи – джаз – не має жодних обмежень! Цього року вперше до нас приїдуть джазові зірки зі світовим ім’ям з найвіддаленіших країн – Південної Кореї та Нової Зеландії. Відтак, почуємо і екзотичні джазові жанри, і свіжі тенденції сучасної європейської музики. World jazz, сучасний свінгл, синтез народної, джазової музики та ф’южну, яскраве поєднання джазу і електронної діджейської музики, безсмертні джазові стандарти та styles vocal jazz – розмаїття жанрів вразить усіх!

- Глядачі зможуть переконатися, що в Україні є джазові колективи, які за якістю та професійністю ні на йоту не поступаються світовим. Саме тому ми відкриваємо та закриваємо фестиваль концертами українських виконавців: феєричного бенду FRANKYJAZZ з програмою «Tribute to Frank Sinatra» та розкішною постановкою одного з найкращих мюзиклів усіх часів «В джазі тільки дівчата» Національної оперети України, - відзначає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - Приїзд Київського національного академічного театру оперети на наш фестиваль – це подія, якою ми особливо пишаємося. За роки, коли театр очолив культурний менеджер нової генерації – народний артист України Богдан Струтинський, Національна оперета стала одним з найкращих театрів України, який добре знають і поважають у світі. Сьогодні театр оперети входить до великої міжнародної мережі оперних театрів світу, презентує чудові постановки і проводить престижні міжнародні конференції за участю зірок першої величини. Зокрема, на прем’єру «Графині Маріци» до Києва спеціально приїжджала дочка угорського класика Імре Кальмана! А постановка мюзиклу «Sugar, або В джазі тільки дівчата», яку побачать наші глядачі, - вище усіх похвал! Це виняткова і дивовижна вистава, на яку у Києві потрібно купувати квитки на місяці вперед! Показ у Вінниці цього мюзиклу стане історичною подією - першим показом за межами столиці.

Сюрпризи концертної програми

 

21 вересня о 19.00 у Вінницькому театрі імені Садовського відкриє фестиваль всесвітньовідомий мюзикл «Sugar, або В джазі тільки дівчата!»

Дотепний, динамічний, інтригуючий і запальний мюзикл, поставлений за кіносценарієм світового шедевру кінематографа – стрічки «Some Like It Hot» з Мерилін Монро.

Cповнена креативних режисерських рішень, соковитого гумору та сценографічних новацій, ця феєрична вистава подарує усім море незабутніх вражень і вкотре доведе: кожен має право змінити себе і світ навколо на краще!

З перших секунд глядачів полонить атмосфера 30-х років ХХ століття США – неповторна епоха джазових мелодій і вишуканих вбрань, кохання та мрії!

Іскрометна історія легендарних Душечки, Джо-Джозефіни та Джеррі-Дафни у постановці Національної оперети майорить новими барвами завдяки кропіткій праці режисера-постановника Богдана Струтинського, диригента Ігоря Ярошенко, балетмейстера Вадима Прокопенко і художників з костюмів Андрія Романченко та Ірини Давиденко.

У суботу, 22 вересня, о 17.30 у концертній залі по вул. Театральна, 15 на сцені запалюватиме яскраве свінгл тріо «Kusimanten» (Австрія).

Виступи Kusimanten нагадують насичену музичну подорож від класики до камерної музики, від джазу до різноманітного фольклору, від музичної традиції Західної Європи до Східної. Тут і там можна почути трохи фанку і поп-музики. Ця освіжаюча дика суміш настільки прекрасна, що навіть не хочеться братися за визначення жанрів.

Нетрадиційне використання віолончелі й віоли у групі виходить далеко за рамки звичайних результатів. Kusimanten прекрасні у своїй свободі! Вони розкішно імпровізують! І все це щоразу доповнює різноманітний голос Тамари Лукашової, яка і соло, і разом зі своїми колегами, дає кожній пісні дуже індивідуальну, неповторну ноту. Результатом цієї різноманітності є неймовірно насичений і живий звук, який виражається в безмежних емоційних кольорах, відтінках й інтенсивності. 

У другому відділенні концерту world jazz’ом, розкішним вокалом, віртуозною гітарою і магією їхнього сплетіння буде вражати Дует Клер Парсонс (Люксембург - Ізраїль).

Це міжнародний проект відомої джазової співачки та композитора Клер Парсонс з Люксембургу та одного з кращих джазових гітаристів Ізраїлю й зірки голландської джазової сцени Ерана Хар Евена.

Вони – сучасні джазові генії, які зі своїми численними проектами виступають по всьому світу. Кожен з музикантів привносить своє унікальне бачення та стиль у музику, яку вони творять разом. На концертах дует за мить створює дуже інтимну й особливу атмосферу, у якій панує гармонія і безмежна краса: експресія й віртуозність, класичні традиції і сучасні чарівні мелодії – все у неповторній рівновазі!

22 вересня о 21.00 красу і безмежжя польського джазу буде презентовано у ексклюзивному проекті «Polish Independence Jazz Night», створеному до 100-річчя вільної музики джазу у Польщі. В рамках проекту беруть участь два фантастичні колективи:

Квінтет віртуозного піаніста Міхала Мартинюка (Польща – Нова Зеландія) та Квартет найкращого джазового скрипаля Європи Адама Балдиха.

На концертні «Nothing To Prove» зірки джазової сцени Польщі та Нової Зеландії Міхала Мартинюка глядачів чекає цілісність смаку і стилю, ритму і груву, джазових стандартів і свіжих тенденцій сучасної європейської музики.

А під час виступу майстра-віртуоза Адама Балдиха будьте готові розпрощатися зі всіма стереотипами щодо скрипки!

Відомий своїми безкомпромісними творчими пошуками, Адам Балдих своєю експресією, незвичайною креативністю й віртуозністю щоразу підтверджує, що він - один з найвидатніших скрипалів світової джазової сцени сучасності! Те, що Адам Балдих робить на сцені - незабутнє шоу, від якого публіка шаленіє з перших секунд!

У своєму новому проекті Adam Baldych Quartet разом з кращими польськими музикантами: Кшиштофом Дисом, Міхалом Баранскі та Давидом Фортуна, Адам Балдих презентує європейську красу, поєднуючи класичну музику та елементи польської народної музики у безперервному контексті художнього вираження.

У неділю, 23 вересня о 17.30 у проекті «Литовські тромбони  & Лорета Сунгайлене» (Литва) вінничан чекає зустріч з дивовижним секстетом з 6 тромбоністами у складі і знаменитою литовською співачкою-етномузикознавцем Лоретою Сунгайлене.

Чутлива поезія, цікаві мелодії, сучасна джазова гармонія і автентичний стиль, які зливаються з бездоганними музичними інтерпретаціями! Композиції проекту різноманітні за стилістикою і настроєм.  Це синтез народної, джазової музики і ф’южну та цікавий сучасний погляд на литовський фольклор.

У другому відділенні концерту вперше в Україні виступлять джазові зірки Південної Кореї!

У сучасному і запальному проекті HG FunkTronic класичні джазові інструменти: саксофон, труба й ударні - уживаються з бас-гітарою, вокодером і діджейським пультом. HG FunkTronic на чолі з лідером – знаменитим барабанщиком Хонг Гі Кімом – представляють світу танцювальний K-Jazz – яскраве поєднання джазу, електронної музики і хіп-хопу.

Свій власний стиль джазу група створила у 2015 році, коли представила світу альбом з красномовною назвою «READY FOR CHANGE», який було номіновано як один з найкращих джазових альбомів у Кореї. Відтоді, HG FunkTronic – одна з найпопулярніших джазових груп Південної Кореї. Критики й фани називають творчість HG FunkTronic «джазом майбутнього». Харизматичні й готові до креативних експериментів, музиканти HG FunkTronic вражають майстерною грою, запальними ритмами і своєю шаленою енергетикою.

23 вересня о 21.00 на концерті-закритті фестивалю глядачів чекають безсмертні хіти Френка Сінатри у виконанні унікального українського бенду Frankyjazz!

Музика у виконанні цього надзвичайного колективу - це неймовірна хвиля емоцій, здатна вмить занурити у атмосферу веселощів, епоху прекрасних дам і джентльменів, витриманих роками елітних напоїв і насолоди композиціями легендарного Френка Сінатри!

За вісім років яскрава команда Frankyjazz зайняла свою нішу у світі класики джазового жанру або ж іншими словами «American Songbook»! Під час їхніх виступів навіть пасивні глядачі не стримуються і починають пританцьовувати в такт мелодіям!

Вокаліст бенду Віталій Костенко у світі шоу-бізнесу також відомий, як художній керівник та джаз-вокаліст телешоу «Танці з зірками».

Ексклюзивні проекти фестивалю

VII Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців

Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців у рамках фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018 пройде вже всьоме. Мета проекту – формування професійного кола виконавців джазової музики в Україні. Засновник конкурсу – виконком Вінницької міської ради. Співорганізатор конкурсу – «Центр концертних та фестивальних програм».

Переможці кожної категорії отримають премії-винагороди від міського голови Сергія Моргунова та виконавчого комітету Вінницької міської ради. Кожен учасник конкурсу отримає запрошення на PRE-PARTY фестивалю.

Учасниками конкурсу можуть стати: інструментальні ансамблі у складі до 4 осіб; вокальні ансамблі у складі до 6 осіб та окремі виконавці.

Вікові категорії: молодша (діти до 15 років) і середня (від 16 до 21 року).

Номінації: вокал (сольний спів, вокальна група), інструментальна музика (соліст в інструментальному супроводі, інструментальна група).

Для участі в конкурсі юним талантам потрібно з 17 серпня до 11 вересня надіслати на електронну пошту оргкомітету Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. заповнену заявку учасника, резюме колективу чи виконавця, відеозаписи двох композицій (джазовий стандарт, вільна композиція).

Під час другого туру (живі прослуховування) учасники будуть виконувати джазовий стандарт з відбіркового туру, одну композицію на власний вибір та народну або національну мелодію у джазовій інтерпретації.

Виступи учасників буде оцінювати професійне журі, що складається з провідних джазових фахівців України та з-за кордону.

Головою журі цьогорічного конкурсу буде зірка світової джазової сцени, культовий барабанщик Павєл Файт (Чехія). Фінальний гала-концерт конкурсу відбудеться 20 вересня у концерт-холі «Моnt Blanc» (вул. Соборна, 34).

Ексклюзивна джазова pre-party за участю зірки світового джазу Павєла Файта (Чехія).

20 вересня о 20.00 у концерт-холі «Моnt Blanc» вперше відбудеться яскрава джазова pre-party.

Меломанів чекає живе спілкування, автографсесія та ексклюзивний концерт всесвітньовідомого барабанщика Павєла Файта (Чехія).

У своєму яскравому сольному концертному проекті Drumming Alley Павєл Файт покаже різні музичні стилі за допомогою барабанів і електроніки.

Поліритмічна палітра Павєла Файта настільки широка, що жоден з концертів проекту не повторює попередній: багато чого тут залежить від акустики зали, реакції публіки і настрою маестро.

Досвідчені меломани розчують тут і класику, і етнічні ритми. Чуйний слухач відчує не тільки і не стільки складну музичну тканину, а скоріше -  сеанс музичної терапії, густо замішаний на східній філософії і європейській музичній традиції.

Сам Павєл говорить, що найбільш вдалими місцями для проведення таких концертів є неординарні простори, де звук барабанів, дивовижного «звукового кола», голосу і синтезаторів знаходить новий контент, випромінюючи у навколишнє середовище несподівані гармонії і відкриваючи перед слухачами невідомі світи.

Виставка польського джазового плакату «Polish Independent Jazz Posters»   

У рамках міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST відбудеться презентація польського джазового плакату з колекції Кшиштофа Дидо з міста Кракова. У цьому місті знаходиться  його всесвітньовідома Галерея плакату.

Відкриття виставки відбудеться 14 вересня о 16.00 у холі Вінницької міської ради.

Експозиція презентує кільканадцять плакатів джазової тематики, що були створені різними авторами протягом останніх років.

Виставка дозволить познайомитись з різноманітними стилями, які нині переважають у польському джазовому плакаті, традиція якого має довгу, цікаву історію, а його особливо стрімкий розвиток пов'язаний з поверненням незалежності Польщі 100 років тому.

На виставці у Вінниці будуть презентовані роботи Вальдемара Свєжи – серія портретів відомих польських музикантів, Рослава Шайбо - плакат для Музею фестивалю джазу в Оструві Велькопольському, Рафала Ольбіньскі та молодої художниці Каліни Шимкевич - плакати для фестивалю «Джаз над Одрою» у Вроцлаві, роботи Томаша Кіпка – «Джаз у руїнах» у Голожениці, Піотра Млодоженєця – «Джазова осінь» у Бельско-Бяла, Маріана Ослізло – Джазовий фестиваль «Музичні імпровізації» у місті Жабже-Катовіце, Богдана Бартека Бартковскі – «Old Jazz Meeting Золота Тарка» у місті Ілава, Кароля Банаха - Міжнародний фестиваль джазових піаністів у Каліші, Патриції Лонгава – виставкові плакати «Faces of jazz»:  Якуб Засада - Ніна Сімоне, Томаш Богуславські, Рішард Кая, Піотр Кунце, Яцек Станішевскі, Лешек Жебровскі.

Нинішня виставка джазового плакату  є продовженням презентації колекції, яка демонструвалася у Вінниці у 2012 та 2013 роках. Це лише маленька частинка кількох сотень плакатів, яка входить до складу однієї з найбільших колекцій, відомої як Dydo Poster Collection.

Проект «Кіноджаз» від мережі кав’ярень «Чорна кішка – білий кіт»

Кожної п’ятниці, починаючи з 24 серпня, на площі Гагаріна лунатиме джаз. У рамках проекту будуть показані відомі кінострічки та записи хедлайнерів міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST попередніх років.

Початок сеансів о 21.00

Про інфоцентр і квитки

Інформаційний центр фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018, де можна отримати максимально вичерпну інформацію про всі концерти та події фестивалю, діє у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73).

Інфо-центр працює згідно розкладу роботи бібліотеки: з 10.00 до 18.00, у вихідні дні – у телефонному режимі.

Телефон фестивалю: (0432) 690 – 025.

Як і минулого року, джазомани зможуть придбати мультиквиток, що буде перепусткою на всі концерти фестивалю (окрім pre-party та мюзиклу «Sugar, або В джазі тільки дівчата!»).

Також окремо можна придбати квиток на будь-який із бажаних концертів.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! До 9 і 16 вересня діятимуть спеціальні акційні ціни на квитки:

  • до 9 вересня – знижкидо 33 % на всі концерти фестивалю;

 

  • до 16 вересня – знижки до 17 % на всі концерти фестивалю.

Повна інформація і новини на офіційному сайті фестивалю www.jazz.vn.ua

Придбати квитки онлайн можна на сайтах bilet.vn.ua, afisha.vn.ua

Також квитки продаються у касах Вінниці: у ТСК «Магігранд» (10.00-21.00), ТЦ «Петроцентр» (10.00–20.00), театрі імені Садовського (13.00-19.00).

Офіційна група фестивалю у Facebook - https://www.facebook.com/groups/jazzvest/

Слідкуйте за цікавими розіграшами в групі фестивалю у Фейсбук, які розпочнуться незабаром!

Організатори та партнери

Головний організатор ХХІI міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018 - Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля.

Фестиваль проходить за підтримки Валерія Коровія та Сергія Моргунова, Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької міської ради.

Співорганізатори: компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ», Управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації, Департамент культури Вінницької міської ради, Центр концертних і фестивальних програм, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва.

Інституції-партнери фестивалю: Міністерство культури, спорту та туризму Республіки Корея, Генеральне консульство республіки Польща у Вінниці, , Австрійський культурний форум, Литовський культурний інститут в Україні, Польський інститут в Києві, Чеський культурний інститут, Фонд Корейський арт-менеджмент сервіс.

Спонсори: група Barlinek, агенція music:LX (Люксембург), Південнокорейські авіалінії, POT (Polish Tourism Organisation).

Партнер:  «Афіша Вінниці».

Генеральний інформаційний партнер – RIA.

Інформаційна підтримка: ТРЦ «Мегамолл».

Кавові партнери фестивалю: coffee house «Turman», кав’ярня «Чорна кішка, білий кіт».

Гостинно приймають готель «Франція» та готель «Поділля».

Cтиль ведучих фестивалю від Авторського ательє Людмили Квєтної.

Зачіски ведучих від Студії краси IND Beauty.

Медіа-партнери: телеканал UA: Вінниця, телеканал «ВІТА», телеканал «Вінниччина», радіо «Місто над Бугом», радіо «Ера FM», радіо «Такт», газета «Культура і життя», газета «Місто», «Вінницька газета», газета «33 канал», журнал «Свадьба года», «Афіша Вінниці - moemisto.ua», 20minut.ua, myvin.com.ua, vezha.vn.ua, Depo.Вінниця, vinnitsaok.com.ua, vindaily.info, vinnitsa.info, vinbazar.comi-vin.infovlasno.info, «На Парижі», vip.vn.ualikebb.com, Vinnytsia PressPoint, ilikenews.com.ua.

З питань акредитації ЗМІ варто звертатись до прес-секретаря фестивалю Валентини Кирильчук, моб.: (096)314-51-55, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.