«Vinnytsia Jazz Fest» день другий: п’ять ф’южн-концертів та бітбокс-саксофон

Другий день 20-го «VinnytsiaJazzfest» пройшов у стилі ф’южн. Цього дня було цілих п’ять концертів, і в кожному гурти намагалися показати різні грані сучасного джазу – часом, драйвового, часом ліричного, а часом і зовсім модернового.

Так, відкривав другий фестивальний джаздень грузинський квартет «CONFUSION». Його родзинкою є 15-річний ударник Гіоргі Капанадзе. Хлопець грає на барабанах 4 роки, і за цей час встиг виступити з різними відомими джазовими зірками. Інші учасники квартету – вже дорослі і досвідчені музиканти. Разом, поєднуючи звуки трьох гітар та ударних, вони творять романтичний джаз на грані блюзу, і навпаки.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/12] source=[gallery]}


Оскільки грузини славляться ще одним своїм талантом – казати тости – своєрідний тост-побажання (щоправда, з філіжанкою кави) вони зімпровізували й для Вінниці: “Ви прекрасні люди, у вас прекрасне місто. Ваш позитив передався і нам, тож збережіть цей настрій назавжди“. Обіцяли, що вдома, у місті Руставі, вони організують справжній тост із чарочкою чачі.

На зміну темпераментним грузинам вийшли спокійні литовці. Тріо «INFILTRATORS» – це музичні педагоги Дмитро Голованов, Жан Максимович та Аркадій Готесман.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/13] source=[gallery]}

Вони продемонстрували вінничанам, що таке вільний джаз – музика народжувалася просто на сцені. Це вважається для колективу найвищою майстерністю – так тонко відчувати один одного, щоб гра на інструментах – саксофоні, ударних та кейборді – була органічною. Їх музика – це справжній транс, неперервна палітра джазових емоцій. Це важко описати – це потрібно хоча б раз не просто почути, а пережити.

Від філософських литовців знову до запальних і темпераментних музикантів, цього разу – з Італії. Тріо Нікколо Фараччі класичному джазу де переплелися рояль, саксофон і контрабас, надали морської свіжості, трохи приправили італійськими спеціями та подали теплим вінницькій публіці.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/14] source=[gallery]}

Подякували музиканти за те, що у Вінниці тепло приймають і вже 20 років виховують смак до хорошої музики.

Найбільш очікуваним і найбільш експериментальним виявився концерт американця Дерека Брауна. Якщо почути його музику в записі, то можна подумати, що там грає цілий оркестр. Однак, у розпорядженні Дерек має лише саксофон. Навчаючись музиці з дитинства, Дерек вирішив відійти від класичного розуміння та уявлення про саксофон. Він поєднує його звучання з бітбоксом, при цьому встигаючи співати та відстукувати ритм.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/15] source=[gallery]}


Для вінничан Дерек підготував особливий сюрприз – почав свій виступ просто посеред зали, поступово просуваючись до сцени. Його концерт став демонстрацією всієї чутливості, емоційності та безпосередності американців.

“Я вперше в Україні. Ви така чудова публіка! Я часто виступаю з батьком, і дуже зараз засмучений, що його немає поряд. Але я записав його голос на телефон. І зараз я спробую виступити з батьком”.

Після цього Дерек дістав смарфон, ввімкнув запис і закинув його просто у саксофон. Вийшов дуже милий виступ, який розчулив усю вінницьку публіку. Ще одним сюрпризом стало спільне виконання з вінничанами пісні, яку Дерек присвятив дружині.

На цій романтичній хвилі продовжився наступний, останній концерт другого дня. На сцену вийшли музиканти двох країн – Німеччини та Швейцарії – котрі зуміли поєднати свою творчість. Це тріо Клеменса Орса.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/16] source=[gallery]}

В їх музиці поєдналися ударні, контрабас і рояль. Місцями рвучко, місцями ніжно поєднувалися між собою ці інструменти. Їх вечірній виступ став логічним завершенням цього дня фесту такого різного сучасного джазу.