Друг «Бітла», польська ніч та джазовий бал – Vinnytsia JazzFest 2019

Вже традиційний для джазової столиці України фестиваль пройде на початку третьої декади вересня.

Цього року на вінницькій сцені виступлять зірки джазу з восьми країн світу (України, Польщі, ПАР, Ямайки, Ізраїлю, Австрії, Бельгії та Люксембургу) та відбудеться три світові прем'єри. Про те, що відбуватиметься протягом триденного "джазового балу", розповість кореспондент Vlasno.info. Vinnytsia JazzFest 2019 проходитиме у Вінниці з 20 по 22 вересня. Цьогоріч будуть представлені найкращі зірки світового джазу з восьми країн світу: України, Польщі, ПАР, Ямайки, Ізраїлю, Австрії, Бельгії та Люксембургу. Також організатори фесту обіцяють мінімум три світові прем'єри. Відкриє фестиваль о 19 годині вечора 20 вересня Київський національний академічний театр оперети з мюзиклом "Бал у Савої" за постановкою Богдана Струтинського. Як обіцяють організатори, це буде справжній джазовий бал.

 

Вистава триватиме близько трьох годин в двох діях. За словам директора фестивалю Павла Третьякова, це джазовий феєрверк, де щоп'ять хвилин зал буде сміятись та аплодувати.

 

Головною мелодією, яка проходить через весь спектакль, є "Sing, Sing, Sing" Вона буде зустрічатись в різних обробках джазових і танцювальних. Від румби і танго, аж до степу. Для цього замовлять спеціальне покриття з світлодіодного скла. Вперше вокальних акторів, які не є музикантами, режисер включив до складу оркестру. Загалом у виставі задіють 130 людей. Спеціально для вистави створена унікальна колекція з костюмів у вигляді "Знаків Зодіаку".

 

Суботню програму відкриє тріо "Dock in Absolute" з Бельгії та Люксембургу в актовому залі за адресою Театральна, 15. Вони поєднують джаз з роком, класичною музикою та електронною музикою. Великий акцент роблять на кінематографічності звучання.

 

Ввечері о 21:00 розпочнеться "Polish Jazz Night", присвячена 200-річчю з дня народження "батька" польської опери Станіслава Манюшко - "Манюшко по-джазовому". У Вінниці відбудеться прем'єра проекту. Проект представлять молода генерація зірок польського джазу квартета Міхала Кобоєка та зору "Voxcellence".

 

 

 

 

 

Три щасливчики, що завітають на цю частину фестивалю, отримають триденний безкоштовний відпочинок в Кракові. Останній день фестивалю відкриватиме команда з Австрії "Mario Rom's Interzon". Вони імпровізують на сцені: вільно переходять від хард-бопу до свінгу, груву та фанку.

 

Закриє фестиваль ще одна всесвітня прем'єра "Jazz Latin Groove B & W", тріо зірок джазу з Ізраїлю, ПАР та Ямайки. Вони продемонструють чорно-білу імпровізацію на ритмах, що базуються на латиноамериканській танцювальній музиці. Зокрема, один з тріо Рой Янг товаришує з екс-бітлом Рінго Старом та свого чау виступав з легендою американського джазу Реєм Чарльзом.

 

 

 

В заключний вечір їх доповнюватимуть саксофоніст Алекс Горен, піаніст Олександр Слуцький та південноафриканський барабанщик Гладвін Машоко. Останній працював в команді всесвітньо відомої співачки Тіни Тернер. Крім цього, восьмий раз пройде Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців. Учасниками можуть стати інструментальні ансамблі у складі до 4 осіб, вокальні ансамблі до 6 осіб та солісти. Є дві категорії: до 15 років та від 16 до 21 року. В номінаціях: сольний та груповий вокал, та інструментальна музика (соло, інструментальний супровід та група). Заявки на конкурс приймаються від 15 серпня до 11 вересня у вигляді резюме та відео у двох композиціях: джазовий стандарт та вільна композиція. Крім того, продовжать проект "Джазові сніданки".

 

Квитки можна придбати в касах міста та онлайн. Потраплять вони у вільний продаж орієнтовно з 20 серпня. Окремо продають квитки на оперету. А на решту можна обрати квитки на окремі виступи або ж мультиквиток на всі дні. Ціна динамічна. До 23 серпня на оперету та мультиквиток ціна по 230 гривень. Далі буде зростати щотижня на 23 відсотки.