МАНДРИ В ЧАСІ або чим дивував ювілейний VINNYTISA JAZZFEST-2021

Вінниця вкотре довела звання осінньої джазової столиці, з 1 по 3 жовтня вже у 25-тий раз ставши епіцентром культурного життя України.

 

Срібний ювілей XXV міжнародного джазового фестивалю VINNYTISA JAZZFEST-2021 був не тільки феєричним і традиційно яскравим, а й - історичним! Вперше в Україні концерти джазового фестивалю пройшли на території міжнародного аеропорту, який у ці дні перетворився на атмосферний джазовий хаб.

Загалом протягом трьох днів події VINNYTISA JAZZFEST-2021 відбулися на трьох локаціях: у аеропорту «Вінниця», театрі імені Садовського, у концерт-холі «Моnt Blanc» та були доступні глядачам у онлайн-просторі.

Незабутні 12 годин виняткової музики та блискучої живої гри подарували понад 100 кращих артистів із 6 країн: України, Польщі, США, Нігерії, Анголи і Гани.

Оскільки ювілейний VINNYTISA JAZZFEST-2021 під мото «Джазовий порт» реалізувався в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму, подарував усім глядачам ще й унікальну можливість - «мандрувати у часі». Перед кожним концертом на великому екрані демонструвалися короткометражні фільми першої «Ретроспективи українського джазу» з рідкісними відеокадрами, раритетними світлинами і згадкою ключових музикантів, організаторів фестивалів та джазових клубів, які за 30 років Незалежності створювали і розвивали джазовий ринок в Україні.

Крім того, у рамках фестивалю відбувся IX Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців на призи Вінницького міського голови Сергія Моргунова, у холах аеропорту і Вінницької міської ради діяли фотовиставки, а під час новаторського коворкінг-проєкту «Джазові сніданки» всі бажаючі могли дізнатися секрети успіху світових джазових зірок та помузикувати із ними.

- Цьогорічна осінь особлива! Вона прикрашена не лише золотом джазу, а й срібними відтінками ювілейного XXV міжнародного фестивалю VINNYTISA JAZZFEST. У двадцять п’ятий раз поспіль до Вінниці прийшов джаз! Завжди непередбачуваний та різноманітний, гірко-солодкий, інтелігентний та відчайдушний водночас. Джаз підхопив у свій вимір і змусив тисячі сердець битися у межах своїх квадратів, а фантазіям плинути за нескінченними імпровізаціями. 25 років VINNYTISA JAZZFEST – це потужна мистецька історія, яка відображає складні процеси формування джазового середовища України, що налічує багато імен українських виконавців та музикантів із 37 країн світу, які брали участь у нашому фестивалі, - відзначають директор та продюсерка фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков і заслужена артистка України Ірина Френкель. - Для нас було дуже важливо і цінно у рамках ювілейного фестивалю презентувати «Ретроспективу українського джазу» - так звану новітню історію джазу Незалежної України, свідком якої є наш фестиваль. Ми щасливі, що на усіх подіях очі глядачів сяяли безмежним щастям і кожного артиста зала вітала найгучнішими оваціями, стоячи! Нехай ці незабутні джазові емоції і спогади зігрівають всіх протягом року!

На концертах VINNYTISA JAZZFEST було чимало прем’єр та лунав джаз найрізноманітніших стилів і жанрів.

На грандіозному відкритті глядачі насолоджувалися феєрією легендарного бродвейського мюзиклу «Сімейка Аддамсів» литовських постановників і славетної Національної оперети України, яку очолює народний артист України Богдан Струтинський.

Проєктом «Телепортація» блискуче увірвався у джазовий світ Всеукраїнський молодіжний сесійний джазовий бенд, що у рамках проєкту «Джазова Не Школа» програми NORD Українського культурного фонду був створений влітку і об’єднав найкращих джазових музикантів віком від 16 до 27 років з Одеси, Харкова, Дніпра, Херсона, Києва, Львова, Чернівців, Черкас, Полтави, Хмельницького, Кривого Рогу, Сєвєродонецька, Пироговичів, с. Товтри, Могилів-Подільського і Вінниці. Багато зусиль у підготовці молодіжного бенду доклали Роберт Анчиполовський (Ізраїль) та Олексій Петухов (Одеса, Україна). А безпосередньо на фестивалі джазова надія України виступили зі знаменитим американським співаком Реєм Брауном-молодшим, співачкою Оксаною Славною і музичним керівником та диригентом Євгеном Попелем.

 

Свою нову вишукану концертну програму «Nordic Adventure» на фестивалі представили музиканти знаменитого Тріо Олексія Петухова.

 

Красою невагомого вокалу і запальних ритмів дивували джазова діва Лаура Марті і прекрасний JAZZ in KYIV BAND на чолі з легендою українського джазу, відомим радіоведучим Олексієм Коганом. Олексій згадав перший фестиваль «Вінниця-96» та побажав зустрітися на золотому 50-му фестивалі у Вінниці.

 

За підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці відбувся традиційний проєкт POLISH JAZZ NIGHT. Виступили зірки нової хвилі польського джазу - віртуозний саксофоніст Дарек Рубіновський і O.N.E. Quintet.

 

Магією етноджазу всіх вразили дивовижна Дана Винницька і один із найкращих українських джазових гуртів «ShockolaD».

 

Драйвом улюблених джазових та соул композицій всіх запалили улюбленці публіки - OLD FASHIONED BAND.

 

А яскравим фінальним акордом фестивалю став виступ єдиного сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рея Брауна-молодшого і Тріо Андрія Арнаутова.

 

- Вінниця у джазі 25 років! Нехай ще, як мінімум, стільки ж у нашому місті для всіх вінничан і гостей міста лунає джаз! – на закритті фестивалю привітала усіх заступник Вінницького міського голови Галина Якубович. – Міжнародний фестиваль VINNYTISA JAZZFEST є дійсно знаковою подією Вінниці і цього року традиційно пройшов за підтримки Вінницької міської ради та за особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.  І хоч нова концепція та ідея – вперше провести концерти фестивалю в аеропорту – спершу багатьом здавалася навіть дещо «космічною», все вдалося на найвищому рівні. Поєднати таку незвичну локацію – небесні ворота Вінниці – та міжнародну мистецьку подію – сміливий креатив, який приємно вразив усіх, вкотре привернувши увагу всієї України та міжнародної спільноти до нашого прекрасного міста, яке, зберігаючи традиції, завжди розвивається, удосконалюється і дивує неординарними, високомистецькими подіями. Ювілейний VINNYTISA JAZZFEST подарував глядачам неперевершені емоції і зустрічі зі світовими метрами джазу, а також відкрив юні таланти і нові імена під час IX Всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців – переможці кожної номінації отримали грошові премії від Сергія Моргунова та виконавчого комітету Вінницької міської ради. Хочеться, щоб такі прекрасні емоції ніколи не закінчувалися і завжди вирували у Вінниці! Маємо надію, що коли міжнародний аеропорт «Вінниця» пройде реконструкцію, у рамках масштабних «джазових турів» до нас на постійній основі будуть прилітати тисячі туристів. Разом будемо робити для цього все можливе!