Ювілейний джазовий фестиваль розпочали з ексклюзиву для вінничан

Вчора, 23 вересня, у Вінниці стартував двадцятий ювілейний джазовий фестиваль

Відкривав його Львівський академічний симфонічний оркестр спеціально написаною для фестивалю сюїтою «Happy birthday», таким чином привітавши Вінничан та організаторів фесту з ювілеєм.

 

Перед початком концерту з нагоди його ювілею почесними грaмотами та нагородами відзначили вінницьких митців та ведучих, які протягом двадцяти років вели фестиваль.

У виконанні симфонічного оркестру прозвучали безсмертні твори Джорджа Гершвіна («Рапсодія у стилі блюз»), Ендрю Ллойд Вебера (сюіта з мюзиклу «Привид опери»), Леонарда Бернстайда (сюіта з музиклу «Вестсайдська історія) та інші. Під час концерту за диригентським пультом побувало троє митців: генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп, Богдан Дашак та вперше спробувала себе в ролі диригента організаторка фестивалю Ірина Френкель. 

Диригує Ірина Френкель

За словами Богдана Дашака, відкриття фестивалю симфонічним оркестром – це хороша традиція, якій слідують у Європі та Америці. - На всіх відомих фестивалях Європи так прийнято і це було дуже приємно робити у Вінниці. Програма, яка складалась з джазової класики, дуже вдало підібрана, - сказав митець. На вечірньому концерті вінничани насолодилися виступом проекту "Співанки". Солістка Іванка Червінська цьогоріч взяла участь у телепроекті "Голос країни". За словами бас-гітариста проекту Ігоря Закуса, програму створено на базі фольклорних співанок, які Іванка збирала по всій Україні.

Іванка Червінська

- Деякі з них збереглися лише на устах стареньких бабусь, і зараз ми їх відроджуємо у джазі, - говорить Ігор. У квартеті також виступили Родіон Іванов (клавішні) та Сергій Балалаєв (ударні). Музиканти поділилися планами на виступи в різних містах України на фестивалях, є навіть співанкова програма кримськотарською мовою. У другому відділенні джазові композиції вінницькій публіці подарували учасники секстету Максима Гладецького. Колектив стояв біля витоків вінницького джаз-фесту, тож нині музиканти щиро вітали вінничан з 20-річчям фестивалю та згадували усілякі цікаві історії з минулих років. Музиканти виконували власні композиції до пізнього вечора, завершився концерт майже о пів на дванадцяту.

Секстет Максима Гладецького