Ювілейний «Vinnytsia jazzfest» відкрили ексклюзивом від львівських музикантів

Ювілейний 20-й Міжнародний фестиваль «Vinnytsia jazzfest» 23 вересня у залі Вінницької дирекції НТКУ «Вінтера» відкрили ексклюзивом – Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії виконав спеціально написану для джазфесту сюїту «Happy birthday».

Впереше на укранській сцені показала себе у якості диригента продюсер фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель.

Ще одним подарунком для вінницьких поціновувачів джазу став вихід на сцену одразу усіх ведучих фестивалю за двадцять років його існування: Олексія Когана, Олени Накорнєєвої, Світални Арламової, Володимира Грицика та Олега Семка.

Привітали учасників і відвідувачів «Vinnytsia jazzfest-2016» голова ОДА Валерій Коровій та міський голова Сергій Моргунов. Зачитали також вітання від прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який назвав вінницький фестиваль унікальним для України. Представники влади вручили засновникам, організаторам та ведучим фестивалю квіти і почесні грамоти.

Розпочався перший концерт фестивального вечора із відомого і безсмертного твору Джорджа Гершвіна «Рапсодія в стилі блюз» у виконанні Львівського симфонічного оркестру.

    Я отримав справжнє задоволення, це був калейдоскоп гарної музики на різний смак, на сцені було дуже комфортно, - каже диригент оркестру Володимир Сивохіп.

Здивувала Вінниця і його колегу за диригентським пультом Богдана Дашака, за плечима якого не один авторитетний фестиваль Європи і світу.

    Саме симфонічні оркестри відкривають найкращі фестивалі світу – це престижно, коли грає симфоджаз. У США і Європі так прийнято. Приємно, що у Вінниці про це знають. Програма також дуже гарно підібрана, це - перлини світово джазової музики, - говорить Богдан Дашак.

Подякував вінницькій публіці і соліст оркестру Мирослав Драган, каже, завдяки такій атмосфері у залі хочеться грати.

Навіть, для багатьох шанувальників джазу відкриттям став його український етноваріант – проект «Співанки». Хоча авторів – львівсько-харківсько-київський колектив в Україні добре знають. Наприклад, в Іванки Червінської суттєво побільшало шанувальників після участі у «Голосі країни», а Ігоря Закуса називають чи не найкращим басистом на українській сцені.

    Коли навчалася, для екзамену потрібно було зібрати народні пісні, я не хотіла переспівувати вже відомі, хотілося походити, поговорити з людьми. А почалося все з бабусі, яка жила по-сусідству, потім пішла далі, - розповідає Іванка Червінська про пошук мелодій, які вінничани почули у джазовій обробці.

А закривав перший день фестивалю проект його «батьків-засновників» Макса Гладецького та Юрія Шепети. До Вінниці музиканти прихали на особисте запрошення голови ОДА Валерія Коровія. До речі, саме вони двадцять роів тому першими вийшли на сцену першого фестивалю джазу у Вінниці разом з ведучим Олексієм Коганом.

Продовжиться фестиваль у суботу о 16-ій годині виступом «Fusion Corporation»  (Грузія). До складу групи входить 15-річний вундеркінд - ударник Гіоргі Капанадзе.

{vtemflybox imagepath=[images/news/news-2016/4] source=[gallery]}