Під час вінницького джазфесту американець виступив з мобілкою у саксофоні

На другий день джазового фестивалю для вінничан грали грузини, литовці, італійці, німці й американець

У суботу, 24 вересня, вінницькі любителі джазу отримали неймовірний коктейль джазових контрастів: для них грали запальні грузини, неквапливі литовці, емоційні італійці, експериментатор-американець і педантичні німці.

Концертний зал був заповнений вщерть і "зайвий квиточок" для тих, хто не встиг подбати про це раніше, був величезною рідкістю, купити його вдавалося тільки найбільш наполегливим. Глядачів не розчарував ніхто із заїжджих артистів, та й артисти розуміли, що недаремно подолали тисячі кілометрів до української столиці джазу – вдячна публіка хіба тільки на вухах не присідала, дякуючи  артистам за неймовірну музику.

Грузини Звіад Тінікашвілі, Леван Русіа, Зура Астамадзе і Ґіорґі Капанадзе привнезли спеціально створену програму, адже в повсякденному житті співпрацюють з колективами різних музичних спрямувань.  Литовці Дмитро Голованов, Жан Максимович і Аркадій Готесман теж експериментували вдосталь, бо навіть фахівці не визначили, як це все назвати, зате аплодували всі. Італійське тріо – Нікколо Фараччі, Люча Дель’Анна, Алесандро Россі - презентували свій останній альбом, в якому поєднали європейську класику і американський фрі-джаз. Тріо Клемента Орса у фінальному концерті зуміло заглибити глядачів у роздуми, а потім стрімко повернути в динамічне життя і примусити аплодувати не шкодуючи долонь.

Але, без сумніву, справжнім відкриттям другого дня фестивалю став неймовірний саксофоніст-віртуоз, справжня людина-оркестр – Дерек Браун із США. Але "оркестр"- - не тому, що він грав на багатьох інструментах, а тому що один грав так, ніби разом з ним було ще кілька музикантів. Він навіть зайшов у зал незвично – не просто на сцену, а у вхідні двері, і йшов поміж глядачами, ловлячи зачудовані погляди. Зі сцени він сказав українською "добрий вечір" і періодично промовляв до публіка слово "дякую", чим остаточно підкорив серця вінничан (потім чесно зізнався, що знає українською лише ці два слова).

Що він виробляв зі своїм саксофоном, які звуки видобував з нього, як легко співав і одночасно грав на саксофоні – це все треба було чути й бачити. Він зумів навіть співати дуетом з батьком, який у цей час був удома, в США! Знаєте, що зробив Дерек? Узяв мобільний телефон, увімкнув запис батькового співу, поклав телефон ...у саксофон і почав грати. А батькова пісня лунала просто з саксофона. Можливо,запис був відтворений в інший спосіб, але глядачі не помітили ніякого фокусу і шаленіли від захвату.

"Я хотів би на цій сцені заспівати разом з батьком, але квиток на дорогу виявився надто дорогим, тому батько співатиме зі мною отаким способом. Ти готовий, тату?" - запитав Браун, увімкнувши запис на телефоні.

Дерек Браун – справжня Інтернет-сенсація. Два роки тому він почав викладати в мережі записи своєї гри, пояснюючи свою нову техніку "beatbox". Звукові ефекти - такі, ніби музикант грає не соло, а в складі оркестру. Почувши його гру бодай один раз, слухач безпомилково вгадає цей неповторний стиль і через тривалий час. Можна не сумніватися в тому, що сотні вінничан у найближчі дні шукатимуть записи Дерека Брауна, щоб знову поринути в особливу атмосферу його ні на що не схожої гри.

Сьогодні, 25 вересня, Міжнародні дні джазової музики завершаться. О 16:00 любителі європейського джазу слухатимуть тріо з Люксембургу, концерт о 18:00 відкриє український піаніст, а продовжить дует музикантів, один з яких живе в США,а другий у Німеччині, а останній концерт фестивалю о 21:00 дасть квінтет виконавців з Австрії та Німеччини.

Фото Сергія Бахмутова