Сюрпризи від Литви на VINNYTSIA JAZZFEST: 5 тромбонів, зірка телебачення і джазовий погляд на фольклор

* Переконатися, що «Тромбонів багато не буває!»
* Відкрити красу литовської джазової музики.
* Почути дивовижну гру знаного у всій Європі Вітаутаса Пілібавічюса.

* Закохатися у литовський фольклор завдяки співу красуні Лорети Сунгайлете.
* І більше ніколи не сумніватися, що джаз, ф’южн і фолк – це дійсно незабутнє поєднання! Всі вінничани та гості міста зможуть вже наступної неділі – ексклюзивно на міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2018!

 

Образна поезія з різних регіонів Литви, цікаві мелодії, сучасна джазова гармонія, бездоганні музичні інтерпретації і автентичний стиль – таким неповторним музичним коктейлем 23 вересня о 17.30 глядачів джазового фестивалю у Вінниці буде «пригощати» унікальний музичний проект «Литовські тромбони & Лорета Сунгайлене» .Вас чекають п'ять тромбонів + перкусія + вокал, які разом створюють незабутній креативний експеримент, де ціле більше, ніж проста сума частин.Вперше специфічну комбінацію таких різних «музичних голосів» литовці апробували у 2016 році. Тоді разом з Lithuanian Trombone Project виступала джазова і поп-вокалістка Гірманте Вайткуте. На початку 2018-го творчий вектор змістився убік фольклору, і результати перевершили найсміливіші очікування. Народжені у міжстильовій колаборації музичні настрої й композиції привернули увагу ще більш широкої аудиторії.

 

Лідером колективу й автором значної частини репертуару є тромбоніст Вітаутас Пілібавічюс – музикант, якого добре знають у Європі. Саме Вітаутасу одного разу прийшла ідея створити несподіваний тромбонний проект, запросивши до нього кращих солістів зі світу академічної музики. Артисти Литовського державного симфонічного оркестру й Литовського національного театру опери й балету Ремігіюс Гумуляускас, Томас Карка, Паулюс Батвініс і Адріус Стасюліс виявилися природженими імпровізаторами. Джаз у їхньому виконанні звучить більш ніж переконливо. А грув тромбонному квінтету забезпечує мультиінструменталіст Робертас Вільчинскас, зона відповідальності якого у проекті – перкусія.

 

Окраса проекту - Лорета Сунгайлене – не просто вокалістка, але й дипломований етномузикознавець, а також відома у Литві теле- і радіоведуча, солістка знаменитого Вільнюського фольклорного колективу «Virvytė». Одержавши пропозицію взяти участь у креативному експерименті, Лорета одразу ж погодилася. Багато фольклорних пісень із репертуару Lithuanian Trombone Project Вітаутасу Пілібавічюсу запропонувала саме Лорета Сунгайлене. А їх вишукані аранжування – плід спільної творчості музикантів.

Проект «Литовські тромбони і Лорета Сунгайлене» став яскравим сучасним поглядом на фольклор і відкрив нову сторінку в історії литовського тромбону. - Композиції у нашому проекті різноманітні з погляду їх стилістики й настрою. Це синтез народної, джазової музики та ф’южну, - відзначає Вітаутас Пілібавічюс. – На додачу до космополітизму, типового для литовських джазових патріархів і сучасних музикантів, ми намагаємося доповнити джазову музику, відкриту для всіх культур світу, елементами й виразними засобами литовської народної музики. Ми вносимо свій внесок у створення і продовження сучасних литовських джазових традицій. Я думаю, ми стаємо більш цікавими світовий аудиторії, створюючи і граючи саме таку музику.

 

Не пропустіть єдиний концерт проекту «Литовські тромбони & Лорета Сунгайлене» на фестивалі VINNITSYA JAZZFEST 23 вересня о 17.30 у концертній залі по вулиці Театральна, 15! Партнер концерту: Литовський культурний інститут в Україні. Квитки на концерт до вечора 16 вересня коштують 100 гривень. Купуйте квитки у один клік на офіційному сайті фестивалю jazz.vn.ua, у касах Вінниці у «Магігранді» (10.00-21.00), «Петроцентрі» (10.00–20.00), театрі імені Садовського (13.00-19.00) та в інформаційному центрі фестивалю, що діє у бібліотеці ім. Тімірязєва (10.00-18.00). Більше про інші концерти VINNYTSIA JAZZFEST-2018 читайте тут. Генеральний інформаційний партнер фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018 – RIA.